Radar · Nyheter

Årets värsta skeppsbrott: 150 migranter döda

Enligt UNHCR befaras 150 personer ha dött utanför Libyens kust. Det är den dödligaste drunkningsolyckan hittills i år. Totalt har över 686 människor dött på Medelhavet i år.

”Den västa tragedin på Medelhavet i år har just inträffat, skrev Filippo Grandi, UNHCR:s kommissionär för flyktingar, på Twitter. Han tillade att vägar ut från Libyen måste etableras snabbt, innan det är för sent för många desperata människor.

Libyen har länge varit den punkt där flyktingar och migranter startar sin resa mot Europa. Båtarna är instabila och sjöodugliga. Riskerna med att både stanna i Libyen och sätta sig i en av båtarna som tar en därifrån har på senaste tiden blivit allt större, skriver The Washington Post. Europa arbetar för att skala ner på sina räddningsoperationer samtidigt som den intensivaste konflikten sedan 2011 rasar i Libyen.

Enligt en talesperson från UNHCR hittade den libyska kustbevakningen 150 personer till i anslutning till olyckan. De fördes tillbaka till Libyen, som de just flytt från. Den libyska kustbevakningen är hårt ifrågasatt men är trots det tränad och utrustad av EU och Italien.

Den andra juli i år bombades interneringslägret Tajoura från luften och 44 flyktingar och migranter dog. FN har beskrivit händelsen som ett möjligt krigsbrott, eftersom det klart och tydligt var riktat mot civila. Trots de allt värre förhållandena har det inte lett till en tydlig ökning av människor som flyr Libyen och når Europa.

– Det är tydligt att situationen i Libyen förvärras, och det gör livet för flyktingar och migranter ännu mer mardrömslikt. Vad vi inte känner till i detalj är hur läget på marken påverkar människors möjligheter att komma på en båt, säger Judith Sunderland, chef för Europa och centrala Asien på Human Rights Watch, till The Washington Post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV