Radar · Nyheter

Högerextremister sätter skräck i Chemnitz

En 23-årig man dömdes förra veckan för mordet under Chemnitzfestivalen ifjol.

En 23-årig man dömdes förra veckan till 9,5 års fängelse för ett uppmärksammat knivmord i Chemnitz. Mordet har tänt den högerextrema gnistan och delat den forna östtyska staden i olika läger.

Mordet skedde den 26 augusti i fjol under den årliga Chemniztfestivalen. Olika grupperingar, däribland högerextrema Pro Chemnitz, organiserade snabbt främlingsfientliga protestmarscher. Under demonstrationerna gjorde ett flertal deltagare hitlerhälsningen, vilket är förbjudet enligt tysk lag. 

Under helgen hördes rasistiska slagord från läktaren när den den lokala fotbollsklubben Chemnitzer FC spelade. Enligt nyhetskanalen DW skrek publiken ”judesvin” riktat till klubbdirektören Thomas Sobotzik , och ”Daniel Frahn är i alla fall ingen neger”.  

Thomas Sobotzik sparkade den tidigare lagkaptenen Daniel Frahn ur laget efter att han öppet visat sympatier för den rasistiska falangen hos Chemnitzer FC:s supportrar.

Tredagarsfestival

De internationellt uppmärksammade högerextrema marscherna i staden har tidigare dragit till sig stora skaror, men under helgen, ett år efter mordet, samlades endast 450 personer.

Arrangören Pro Chemnitz hade räknat med att 1 000 personer skulle sluta upp för att uppmärksamma ettårsdagen. 600 poliser var på plats för att möta demonstranter och motdemonstranter. En man greps tillfälligt för att ha gjort en nazistisk hälsning, rapporterar DW.

Samtidigt organiserade medborgarna tredagarsfestivalen Herzschlag, hjärtslag, som samlade 67 000 personer. Stadsfestivalen skulle egentligen ha arrangerats av staden Chemnitz. Men efter fjolårets tragedi ville man ställa in festligheterna.

Högerextremt våld

Högerextremt våld mot asylsökande i Chemnitz har rapporterats kontinuerligt under det gångna året, bland annat mot restaurangägaren Masoud Hashemi. 

Tre män med motorcykelhjälm rusade in i hans restaurang, förstörde delar av inredningen och misshandlade honom så illa att han var tvungen att uppsöka sjukhus, berättar han för die Zeit.

Men han skrev ut sig från sjukhuset i förtid.

– Varje minut som min restaurang är stängd är en seger för nazisterna, säger Masoud Hashemi som har svårigheter att rekrytera personal med invandrarbakgrund. Många lever i skräck och vill helst lämna staden, enligt Hashemi.

Politiska förvecklingar

Tidigare har de främlingsfientliga aktionerna lett till politiska förvecklingar i Tyskland. Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetstjänsten BFV, sparkades från sin post i september i fjol efter att ha hävdat att medierapporteringen från Chemnitz varit snedvridna.

Bland annat florerade filmer på sociala medier där högerextrema jagade människor med utländsk ursprung. Enligt den tidigare underrättelsechefen Hans-Georg Maassen gick det inte att verifiera att filmerna var autentiska.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel fanns dock tillräckliga bevis för våldsamma utfall mot migranter.

– Vi har filmer som visar att det förekom riktade attacker på gatorna, upplopp och hat på gator. Och det har ingen laglig plats hos oss, har Merkel sagt i ett uttalande.