Intro

Hej och välkomna till dagens Syre, den 26 augusti!

Tiden går fort och det är redan sista veckan i augusti. För redan ett decennium sedan varnade forskare för rymdskrot – det vill säga av människan producerad skrot som driver runt i omloppsbanor runt jorden. Nu, 10 snabba år senare, cirkulerar en miljon bitar skrot i rymden. De rör sig i en hastighet av 29 000 kilometer i timmen och riskerar att ha sönder det mesta som kommer i dess väg.

På de 62 år som har gått sedan sovjetiska Sputnik blev den första satelliten i rymden har det blivit allt mer skräp i omlopp även bortanför jordens yta. Att sanera skrot i rymden från gamla satelliter som slutat fungera är både dyrt och svårt. Den svenska Rymdstyrelsens expert säger till SVT att man bör ta hand om de stora bitarna rymdskrot först, för att minimera risken för att fler små bitar ska spridas. Och samtidigt som rymden fylls av skrot brinner det runt om i Amazonas.

Om inte bränderna får ett stopp snart kan den förlorade regnskogen bli oersättlig. Tänk om Amazonas, jordens lunga, blir till savann? Om inte bränderna får ett stopp riskerar ovärderlig skog att gå om intet. Nu är det sju delstater i Brasilien som begärt hjälp från försvaret med att, i bästa fall, vattenbomba bort bränderna. 60 procent av regnskogen ligger i Brasilien – vars president Jair Bolsonaro knappast är en miljökämpe  – men bränderna har även spritt sig till Bolivia. På G7-mötet i franska Biarritz har Brasilien och bränderna diskuterats. EU vill hjälpa till att sätta stopp för dem och Macron tror det är ett bra sätt att hota med att dra in handelsavtalet med Mercosur-länderna, där Brasilien ingår. Något Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde tror är fel väg att gå, enligt Ekot. Handelsavtalet behövs enligt henne för att kunna sätta press på Bolsonaro och Brasilien i frågan om att skydda Amazonas.

Ni kan även läsa om att Irans utrikesminister Mohammas Javad Zarif anlände till Biarritz för samtal med sin franska ministerkollega, att en Banksymålning som kommenterar brexit mystiskt målats över i brittiska Dover och att 36 personer gripits i samband med demokratiprotesterna i Hongkong.

Trevlig eftermiddag och kväll!