Glöd · Debatt

För allmänhetens kännedom: Hur jag blev dubbelt lurad

En ny dator för bara nio kronor? Esbjörn Hellström anade ugglor i mossen och synade bluffen.

DEBATT På min skärm, i februari 2019, utan min medverkan, dök det upp en frestelse, en dator för nio kronor. Okej, jag misstänker att någon försöker lura mig, jag synar. Så jag betalade nio kronor och började vänta på datorn.

Jag kollade med banken som förmedlat nio kronor (min risk). Kort därefter (februari) dök det upp en reservation på 749 kronor som jag inte godkänt, till Get fun games (Cypern).

Jag kontaktade Sparbanken Skåne som konstaterade att det var mycket pengar och rådde mig att spärra det kort jag använt för betalning av nio kronor. På min förfrågan svarade banken att den inte kunde stoppa den kommande utbetalningen av reserverade 749 kronor för ”varan” jag inte visste att jag beställt!

På bankens uppmaning anmälde jag saken till polisen, för att därefter kompenseras för mina förlorade 749 kr. Banken svarade att de inte kompenserar då jag använt mitt kontokort för nio kronor.
Via e-post kontaktade jag och fann Get fun games i EU-landet Cypern, som erkände uttaget av 749 kr. GFG svarade att de undantagsvis kunde återbetala 749 kronor då det gällde ett ”abonnemang” jag ovetande tecknat, alltså inget datorköp för nio kronor. Datorn visade sig vara en vinst i ett lotteri jag inte visste om. Datorn var frestelsen som skulle lura in mig i ett tillsvidareabonnemang på datorspel.

Som tur var hade banken/jag spärrat kortet, annars hade GFG tillsvidare, månadsvis, kunnat belasta mitt konto med 749 kronor. Inget sagt om uppsägning av abonnemanget.

Jag kontaktade GFG som upprepade gånger lovade återbetala de 749 kronorna. Jag kontaktade banken som upprepade gånger svarade att inga 749 kronor kommit till mitt konto. Detta berättade jag för GFG, via mej, och de meddelade att de den 15 maj återbetalat mina 749 kronor (hela mejlkonversationen finns bevarad).

Till banken kom inga 749 kronor. GFG rådde mig att kontakta banken. Var finns pengarna? Första juli 2019 avslutade jag mitt konto i Sparbanken Skåne och bytte till Länsförsäkringar (i samband med flytt till Motala). Jag skickade min historia till Sparbanken Skåne, polisen (polisanmälan) och ARN (på bankens uppmaning). Inget hände. Jag meddelade GFG mitt nya bankkonto i hopp om återbetalning.
ARN svarade att de inte hanterar ärenden under 2 000 kr.

Där befinner jag mig nu. Alltså banken förmedlar 749 kronor utan mitt bank-id till ett EU-land, till en firma som påstår sig sälja ”spelabonnemang” Jag är principiellt spelmotståndare (köper aldrig lotter, men testade Tetris på 90-talet).

Med detta visar jag:
• När jag köper tågbiljett eller hyr bil fungerar kortbetalning med ”reservation”. Banken saknar säkerhet för mina placeringar.
• Alla som ”frestas” riskerar dyra, livslånga abonnemang på obeställda varor.
• Banken hjälper brottslingar.

Jag tvingades spärra mitt bankkort och byta bank. Banken har medvetet hjälpt GFG att olovligen belasta mitt konto. Hur är det med alla andra banker? Hur är det med polisens brottsbekämpning? Nio kronor var från många lurade är lönsamt för kriminella, vad är då inte 749 kronor varje månad och obegränsad tillgång till hjälpsamma banker?