Radar · Nyheter

Bränderna i Amazonas vattenbombas

Herculesplan vattenbombar skogsbränderna i Amazonas.

Brasilien har satt in flygplan som vattenbombar de omfattande skogsbränderna i Amazonas. Samtidigt är ledarna på G7-mötet i Frankrike nära en överenskommelse om hur de ska kunna hjälpa till med att bekämpa bränderna och försöka återställa förödelsen.

Kraftig rök täcker staden Porto Velho i den brasilianska delstaten Rondônia där Herculesplan satts in för att vattenbomba bränderna. Delstaten är en av sju som har begärt hjälp av försvarsmakten för att bekämpa skogsbränderna.

Landets justitieminister Sérgio Moro har dessutom gett klartecken för att låta säkerhetsstyrkor gripa in mot jordbrukare som misstänks ligga bakom en del av bränderna.

Spritt sig

Skogsbränderna i Amazonas har också spritt sig till Bolivia, som gränsar till Rondônia. Även om cirka 60 procent av regnskogen ligger i Brasilien breder den ut sig till åtta andra sydamerikanska länder.

Bolivias president Evo Morales, som skjutit upp sin valkampanj med anledningen av krisen i regionen, sade på söndagen att han accepterar internationell hjälp för att bekämpa bränderna.

Samtidigt var G7-länderna i franska Biarritz nära en överenskommelse för att hjälpa till med att få stopp på förödelsen i Amazonas och återställa det som har förstörts.
– Med respekt för (ländernas) suveränitet måste vi ha återbeskogning som mål och vi måste hjälpa varje land med den ekonomiska utvecklingen, sade han.

Eld som härjar i regnskogen nära staden Porto Velho i Brasilien
Eld som härjar i regnskogen nära staden Porto Velho i Brasilien.Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Handelsavtal i fara

De omfattande bränderna har lett till en konflikt mellan flera europeiska länder och Brasiliens president Jair Bolsonaro, något som också hotar att omkullkasta handelsavtalet med de så kallade Mercosur-länderna, där även Brasilien ingår.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk sade vid G7-mötet i Frankrike på lördagen att det är svårt att tänka sig att de europeiska länderna skulle godkänna handelsavtalet om inte Brasilien lyckas få kontroll över bränderna.

Även påve Franciskus uttryckte sin omsorg över regnskogen på söndagen, som han beskriver som en betydelsefull lunga för planeten.