Radar · Integritet

Iranska kvinnor ska få gå på fotboll

Det är en värld av paradoxer.

Efter påtryckningar från Fifa lovar nu Iran att kvinnor ska få börja gå på fotboll.

Fotboll är i grunden bara en lek, men också lekar kan få enorma konsekvenser. 1969 låg Honduras och El Salvador i krig med varandra under 100 timmar. Kriget utlöstes av konflikter kring en fotbollsmatch och 300 000 salvadoraner kastades ut från Honduras. De egendomslösa och fattiga lantarbetarna var inte välkomna i sitt hemland som har stor brist på land vilket ledde till enormt lidande när de hamnade på gatan eller i läger.

I Slovakien 2008 misshandlade polisen ungerska fans som sjöng antislovakiska sånger i samband med en match. Det skedde i en huvudsakligen ungersktalande stad nära gränsen till Ungerna vilket ledde till stora demonstrationer, flaggbränningar och en diplomatisk kris mellan länderna.

Historien är fylld av liknande händelser. Serbien och Albanien har legat i luven på varandra efter en fotbollsmatch, likaså Egypten och Algeriet. Självklart har det inte varit den enda orsaken, det har oftast funnits starka spänningar innan fotbollen, men sporten har fungerat som samlande kraft och nationell symbol.

We simply have to continue making progress here.
(Gianni Infantino, Fifas ordförande)

I förra veckan rapporterade Syre att internationella fotbollsförbundet Fifa hade satt press på Iran. Kvinnor tillåts inte gå på fotbollsmatcher, vilket kan låta som en bagatell. Men flera kvinnor har råkat illa ut och Sahar Khodyari tog sitt liv genom att tända eld på sig själv hellre än att ställas inför iransk domstol efter att ha arresterats på väg in på en match.

FIFA hotade i början av sommaren Iran med att landets landslag inte skulle få delta i internationella tävlingar och nu kommer tecken på förändring. Organisationens ordförande Gianni Infantino säger sig ha fått ”försäkringar” att kvinnor kommer att få gå på Irans nästa match mot Kambodja.

– Det är en viktig förändring efter att det inte har hänt på 40 år, med vissa undantag, säger han till CNN.

Stöd från Uefa

Uefa, det europeiska förbundet, har visat Fifa stöd.

– Exekutiva kommittén rekommenderar samtliga 55 nationsförbund och samtliga europeiska klubblag att inte spela matcher i länder där kvinnor har begränsat tillträdde till arenor, säger ordförande Aleksander Ceferin.

De två länder som förbjuder kvinnor att gå på fotboll ligger inte i Europa. Så Uefa har begränsade möjligheter att påverka. Ändå tycker Ceferin att det är viktigt att reagera.

– Vi kan inte straffa någon om man spelar mot dem, det ingår inte i vår jurisdiktion, det är Fifas, men det betyder inte att vi ska vara tysta och säga att vi inte kan göra något, säger han.

Mäter temperaturen

Det kan verka vara rätt fjuttigt med fotboll i jämförelse med viktigare politiska frågor, men i Iran smälter politik och moral ihop. Juridiken är religiös och människor kan råka mycket illa ut för saker som vi i väst skulle betrakta som småsaker eller individens ensak.

Samtidigt öppnar Iran för fler inspektioner av sitt kärnenergiprogram. Det är inte längre Iran som är problemet, utan USA. Iran vill att USA ska ansluta sig till överenskommelsen igen. Det är möjligt att liberaliseringar som de kring fotbollsmatcher är Irans sätt att visa god vilja, kanske till och med symbolhandlingar för att skapa tyngd gentemot USA, men för fotbollsintresserade kvinnor i Iran är detta mycket goda nyheter i sig.

Ibland kan det vara sådana här förändringar som inleder en positiv demokratisk utveckling. Ur ett beteendevetenskapligt perspektiv är det också lättare att påverka människor ju närmare man kommer dem. Och fotboll är minst sagt nära många människor. Fungerar som ett fundament i många människor personlighet.

Internationell fotboll har länge svävat på målet när det kommer till mänskliga rättigheter. Man har skytt politiska frågor som pesten, men med generationsskiften i ledningen för fotbollsorganisationerna kommer attitydförändringarna på köpet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV