Radar · Morgonkollen

Vita huset skippar obekväma nyheter

USA:s president Donald Trump skippar New York Times och Washington Post.

USA:s president Donald Trump brukar inte vara speciellt förtjust i New York Times och Washington Posts rapportering. Och nu kommer han inte längre att ta del av det som skrivs i två av USA:s största dagstidningar.

Trump sade tidigare i veckan till tv-kanalen Fox News att han inte längre ville ha tidningarna eftersom han anser att de är sprider falska nyheter.

– Det stämmer att vi inte har förnyat våra prenumerationer. Det här kommer att innebära en betydande besparing för skattebetalarna, säger Vita husets talesperson Stephanie Grisham till AFP.

Grisham säger till Wall Street Journal att Vita huset planerar att kräva av alla federala myndigheter att prenumerationer på de två tidningarna avslutas.

– Att låtsas att man struntar i den fria journalistiken kommer inte att få nyheterna att försvinna, eller hindra reportrar från att informera allmänheten och hålla de som står vid makten ansvariga, säger Jonathan Karl, ordförande i Vita huset-korrespondenternas organisation.

New York Times eller Washington Post är inte upplagemässigt de två största tidningarna i USA. Men de har båda ett stort inflytande vad gäller rapporteringen kring inrikespolitiken och Vita huset.