Glöd · Ledare

Utvecklingen av AI kräver en fungerande demokrati

I  morse (fredag 25/10) pratade Anna Hernek med Max Tegmark i P1 morgon med anledning av att han idag tar emot kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle. Ämnet är Artificiell Intelligens. 
“Kan vi hamna i ett läge där människan liksom blir överflödig” frågar Anna Hernek, och det är en intressant fråga. För vad är det hon menar egentligen?

Överflödig för vad? Om vi föreställer oss att hon menar att det handlar om att människor blir överflödiga för att utföra lönearbete, vad skulle vara problemet? Att vi inte längre känner oss nyttiga, att Luther tittar argt på oss för att vi ligger i en soffa och äter praliner medan robotarna gör jobbet, är det det vi är rädda för?

Det blir såklart ett problem om robotarna tar över alla jobben, pengar som brukar gå till arbetare går till AI-ägarna, och inget system för att rättvist fördela rikedomarna de ackumulerar är på plats. AI-forskarna är enligt Max Tegmark en idealistisk grupp, som vill att välståndet som AI kan skapa ska komma alla till del. Problemet är att politikerna inte lyssnar – och att de inte heller förstår frågan om AI. 

Den uppenbara lösningen på problemet med att AI driver på inkomstklyftorna är givetvis basinkomst. Vi kanske kan få en överintelligent dator att räkna ut hur det ska kunna genomföras på bästa sätt, eftersom människor – och speciellt svenska politiker – tydligen inte kan enas om hur det ska göras, eller ens förstår vad det är. De förstår varken AI eller basinkomst. Och då blir det som det ser ut nu, att tonåringar är bättre pålästa än politiker och att fel beslut riskerar att tas om saker som av många anses vara vår tids, och framtidens, viktigaste fråga (näst efter miljöfrågan då). Dåligt upplysta politiker är kanske vårt största demokratiproblem, faktiskt. 

Den som kontrollerar AI kontrollerar framtiden. I slutändan är det ju precis som Max Tegmark säger: Vi är inte passiva åskådare. Vi har möjligheten att påverka vad AI ska utvecklas till att göra. Men då måste alla kunna vara med, så besluten inte tas bakom stängda dörrar av ett fåtal superrika tekniknördar.

Nya lagarna om abort och äktenskap i Nordirland!

Att lagarna innan inte ändrats på över 150 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV