Radar · Nyheter

Tortyr i Syrien: 72 metoder och 14 000 dödade

I den syriska regimens fängelser har omfattande tortyr dokumenterats, men trots det förnekar regimen envist att så är fallet.

Elchocker, våldtäkter och ofattbara grymheter förekommer fortfarande i den syriska regimens fängelser och häkten. Minst 72 olika sorters tortyr har tagit livet av över 14 000 människor sedan kriget startade, visar en ny rapport från Syrian Network for Human Rights, SNHR.

Tortyren är enligt rapporten både grym och systematisk. Många av de 72 dokumenterade metoderna är utstuderade för att orsaka så stor skada som möjligt, men utan att döda.

Det kan bland annat röra sig om olika former av vattentortyr, som att hälla kokande vatten eller spraya iskallt vatten på någon, en metod som enligt rapporten är effektiv under förhör och i cellen eftersom den torterade då drabbas av chock. Drunkning och kvävning där någons huvud trycks ned i en tunna vatten är en annan metod.

Elchocker, stympning, sexuellt våld, brännmärken med cigaretter och kemiska ämnen som orsakar stor bestående skada, eller att binda fast fången i olika omöjliga, smärtsamma positioner förekommer också.

Tortyren är både fysisk och psykisk. 39 av de 72 dokumenterade metoderna innebär fysiskt våld. Ett exempel på psykisk tortyr är att fångar i olika mentala tillstånd låses in tillsammans. De som är friskare och i ett bättre psykiskt skick än sina medfångar, som kan befinna sig i olika stadier av hallucinationer och delirium, uppger att detta är bland det värsta de upplevt under sin tid som fångna – värre än fysisk tortyr. 

Rapporterar till FN

Omkring 130 000 individer, alla så kallade samvetsfångar, uppskattas fortfarande sitta inlåsta runt om i landet. Syrien skrev under FN:s konvention mot tortyr 2004, fyra år efter att den nuvarande presidenten Bashar al-Assad tog över makten från sin far. SNHR har även dokumenterat 47 fall där SDF-alliansen torterat fångar till döds, samt liknande brott från andra oppositions och rebellgrupper.

Sedan SNHR grundades 2011 har de samarbetat med FN:s specialrapportör för tortyroffer, via FN:s organ för mänskliga rättigheter. Den syriska regimens tidigare fotograf, som går under täcknamnet Caesar, dokumenterade 11 000 personer som mördades av regimen mellan 2011 och 2013. I rapporten från SNHR identifieras 801 individer som förekommit på regimfotografen Caesars foton. Den syriska människorättsorganisationen menar att de offer och den tortyr som Caesar dokumenterade innan hen flydde från Syrien bara är en glimt av helheten. 

Caesar avvek från sitt arbete som fotograf för den syriska regeringen och lämnade landet med en USB-sticka i skon, skriver The Guardian. På stickan fanns ett omfattande bildmaterial. De läckta bilderna från militärsjukhus och fängelser har legat till grund för mycket av det arbete med att identifiera offer och förövare som SNHR gjort, tillsammans med intervjuer och vittnesmål från överlevare.

1 av 18 har fängslats

The Guardian rapporterar att 1,2 miljoner syrier har fängslats eller torterats sedan krigets start, enligt information från SNHR. Det är lika med 1 på 18 syrier sett till landets befolkning innan krigsutbrottet.

Tyskland är det första europeiska landet som ställt förövare från den syriska regimsidan inför rätta, efter en undersökning på flera år av European Centre for Constitutional and Human Rights, ECCHR.

Svenska Civil Rights Defenders driver just nu ett liknande fall i samarbete med ECCHR, något som Syre tidigare skrivit om i en reportageserie om krigen i Syrien och Irak. Ali, som själv upplevt tortyr i syriska häkten och fängelsen, är en av nio personer som nu befinner sig i Sverige som tillsammans med CRD pekar ut 25 gärningsmän som alla är eller har varit högt uppsatta inom den syriska regimen.

Målet är bland annat en internationell arresteringsorder och att fler ska våga berätta om tortyr de upplevt, för att på så vis kunna ställa fler krigsförbrytare till svars i och från Sverige och Europa.