Energi · Mat med Jenny

Baljväxter fortsätter trenda i butiken

Skånska Ekko gourmet satsar som vanligt på ekologiska baljväxter, denna gång bönbollar med pizzakaraktär.

Hösten bjuder in till böniga nyheter för både den som vill laga mat från grunden och den som gillar att köpa färdigt. Allt från bönbollar till mustig gryta står på menyn.

Ekologiska och veganska företaget Ekko gourmet har gjort sig ett namn inom den veganska livsmedelssektorn som en producent av färdiga bön- och grönsaksprodukter som inte strävar efter att efterlikna kött. De släpper nu produkten Pizzabollar vars smak och form enligt företaget passar extra bra för barn. Bollarna är baserade på ekologiska vita bönor, majs, paprika, tomat, oregano och solrosfrön.

Nytt på bönhyllan är också Zetas satsning på färdigtillagade, ekologiska bönor och linser utan lag. Det är kidneybönor, kikärtor, svarta bönor och linser som nu säljs i ståpåse och som inte kräver samma volym som en förpackning med vätska. Dessutom blir baljväxterna extra rika på protein när det inte sköljs bort med lagen, enligt Zeta.

Fransk gryta blir vegansk

Den som vill ha hela måltiden färdig kan testa några av höstens matlådenyheter. Findus varumärke Pease har lanserat två bowls med ärtprotein i centrum. De finns i två utföranden: en chiligryta med ärtbaserad färs, kikärtor och svarta bönor och en Pulled Pease-variant med svart och vitt ris och teriyakisås.

Dessutom har Vegme nyligen presenterat senaste tillskottet i sin lunchlådeserie. Det är en Vego Bourguignon med sojabitar, morot, svamp, timjan och rött vin serverat med potatismos. Denna rätt hittas i kyldisken.