Radar · Nyheter

Åklagaren om NMR-dom: Kommer sannolikt överklaga

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg under bokmässan 2017.

Varken tyrrunan eller NMR:s övriga agerande vid demonstrationen i Göteborg var hets mot folkgrupp, enligt tingsrätten. Åklagaren kommer dock troligen att överklaga.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning, säger åklagaren Jonas Martinsson till TT.

Flera personer bland motdemonstranterna har sedan tidigare blivit dömda för våldsamt upplopp. Nu döms även fem NMR-anhängare för samma brott i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017.

Men Göteborgs tingsrätt väljer samtidigt att fria samtliga fjorton som stått åtalade för hets mot folkgrupp. Enligt rätten räcker varken användningen av tyrrunan eller nazisternas övriga agerande vid demonstrationen för en fällande dom.

Troligen får fallet dock en fortsättning i hovrätten. Enligt kammaråklagare Jonas Martinsson talar det mesta för att han kommer att överklaga domen.

– Jag är inte överraskad och jag kan förstå domstolens resonemang, säger Martinsson till TT.

– Men jag delar inte tingsrättens bedömning. Med stor sannolikhet kommer jag att överklaga domen.

"Välformulerad dom"

Från försvarets sida välkomnas dock tingsrättens resonemang.

– Det är en väntad dom som går helt i försvarets linje. Vi förväntade oss inget annat. Jag ser inte att det skulle bli en ändring även vid en hovrättsprocess, säger Sargon De Basso, som är försvarare för en av dem som frikänns helt.

Han får medhåll av Patrik Lindh, en annan av försvarsadvokaterna:

– Tingsrätten har skrivit en bra och välformulerad dom. Vi får se hur det går fortsättningsvis. Jag förväntar mig att åklagaren kommer att överklaga, säger Lindh.

En får fängelse

Enligt Göteborgs tingsrätt är det inte bevisat att NMR:s symbol, tyrrunan, är så starkt förknippad med idéer om rasöverlägsenhet och rashat, att användandet av den i sig är att bedöma som hets mot folkgrupp.

I sin bedömning har rätten kommit fram till att inte heller det samlade intrycket av demonstranternas agerande på platsen vid demonstrationen i Göteborg 2017 är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen. Därför frias de fjorton åtalade för hets mot folkgrupp.

Fem av männen fälls däremot för våldsamt upplopp, två av dem dessutom för ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett större antal personer satte sig upp mot polisens myndighetsutövning, bland annat genom att trycka med sina sköldar mot både journalister och poliser.

Tingsrätten håller med om att det är ett våldsamt upplopp. Där har det gått på vår linje, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Bara en av de fem NMR-anhängarna döms dock till fängelse, i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstjänst.

Dessutom frias två män även från våldsamt upplopp.

– De ogillar åtalet mot två kring frågor om identifiering. Men det har jag synpunkter på, säger Martinsson.

Fakta: Det rättsliga efterspelet

Sexton personer från NMR-sidan åtalades i efterspelet av NMR-demonstrationen i Göteborg 2017. Fjorton av dem åtalades för hets mot folkgrupp. Sju åtalades för våldsamt upplopp.
En av de åtalade har inte deltagit i förhandlingen eftersom polisen inte kunnat hitta honom för delgivning.
I domen från Göteborgs tingsrätt frias samtliga från hets mot folkgrupp, medan fem personer döms för våldsamt upplopp.
Sedan tidigare har en av ledarna inom NMR dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationen.
Dessutom har elva personer på motdemonstranternas sida dömts för våldsamt upplopp efter att ha attackerat polisen.
TT

Bakgrund: Demonstrationen 2017

Deltagarna i NMR:s demonstration samlades på en parkering i södra Göteborg den 30 september 2017 för att gemensamt gå till platsen där den tillståndsgivna demonstrationen skulle börja, vid Scandinavium inte långt från den pågående Bokmässan.
NMR hade ansökt om att få starta vid mässan, men fått nej i ett domstolsbeslut.
Demonstranterna kom dock aldrig fram till sin tänkta startplats. Marschen stannade upp i närheten av Liseberg, där nazisterna i strid mot polisens instruktion trots allt försökte ta vägen förbi Bokmässan. Polisen bedömde sedan att marschen inte kunde fortsätta, bland annat för att det fanns tusentals motdemonstranter på gatorna.
Mötet fick i stället hållas där demonstrationen stoppats, innanför massiva avspärrningar. Efter flera timmars väntan fick NMR-anhängarna därefter vända tillbaka till sina bilar.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV