Radar · Politik

Människorättschef deporteras från Israel

Omar Shakir är Human Rights Watch landchef i Israel.

Omar Shakir, som leder människorättsorganisationen Human Rights Watchs arbete i Israel och de palestinska områdena, väntas lämna Israel under måndagen – 20 dagar efter det att högsta domstolen beslutat att dra tillbaka hans visum.

Domstolen anser att Omar Shakir har stöttat den globala rörelse som uppmanar till bojkott av Israel, Boycott, Divestment, Sanctions (BDS). Det ska röra sig om aktiviteter och uttalanden både från Shakirs tid som student och inom ramen för hans arbete för Human Rights Watch.

Enligt en lag från 2017 har Israel rätt att dra tillbaka uppehållstillstånd från individer som stödjer en bojkott, eller neka dem inresa i landet.

– Det här beslutet krymper människorättsförsvarares utrymme i landet, och det visar att den israeliska regeringen blivit ännu djärvare. Det är en sorglig dag, säger Omar Shakir på telefon från Jerusalem till TT.

Human Rights Watch har nekat till att Omar Shakir skulle stödja en bojkott mot Israel, och anser att Israel försöker tysta legitim kritik mot landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV