Energi · Bak

Det hände då …

Morgonsolens strålar lyser genom byggnadsställningar där nya Årstabron, som stod färdig 2005, byggs intill den gamla som invigdes 1929 – för 90 år sedan.

753 meter lång var Årstabron som invigdes för 90 år sedan, 1929. Trafikleden i Stockholm var Sveriges dittills längsta bro. Den var ritad av arkitekt Cyrillus Johansson och valvbågarna i betong påminde om en romersk viadukt. 

I dag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Den etablerades av FN för 20 år sedan, 1999, som en uppmaning att bekämpa de övergrepp som kvinnor utsätts för i hela världen.

Det hände då

För 25 år sedan, 1994, stod det klart att ett nytt länssjukhus skulle byggas i Norrbotten, i Sunderbyn. Det skulle ersätta sjukhusen i Boden och Luleå som skulle läggas ned. Utredningen om satsningen hade pågått i fem år och gavs slutgiltigt klartecken efter en 20 timmar lång debatt i landstingsfullmäktige.

För 80 år sedan, 1939, godkände både första och andra kammaren i Sveriges riksdag att införa en fortlöpande prisövervakning. Det innebar att normalpriser skulle kunna sättas och stimulera produktionen av varor. Anledningen till åtgärden var att riket befann sig i krigsfara och marknaden behövde kontrolleras.

För 20 år sedan, 1999, segrade engelska fotbollsklubben Arsenal mot franska Nantes med 3–0 i Uefacupen. Fredrik Ljungberg spelade i 70 minuter av matchen i London. Arsenal tog sig sedan hela vägen till finalen, som turkiska Galatasaray SK vann. 

1936 – Tyskland och Japan undertecknar Antikominternpakten som riktar sig mot bolsjevismen, det vill säga Sovjetunionen.