Energi · Bak

Det hände då …

Morgonsolens strålar lyser genom byggnadsställningar där nya Årstabron, som stod färdig 2005, byggs intill den gamla som invigdes 1929 – för 90 år sedan.

753 meter lång var Årstabron som invigdes för 90 år sedan, 1929. Trafikleden i Stockholm var Sveriges dittills längsta bro. Den var ritad av arkitekt Cyrillus Johansson och valvbågarna i betong påminde om en romersk viadukt. 

I dag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Den etablerades av FN för 20 år sedan, 1999, som en uppmaning att bekämpa de övergrepp som kvinnor utsätts för i hela världen.

Det hände då

För 25 år sedan, 1994, stod det klart att ett nytt länssjukhus skulle byggas i Norrbotten, i Sunderbyn. Det skulle ersätta sjukhusen i Boden och Luleå som skulle läggas ned. Utredningen om satsningen hade pågått i fem år och gavs slutgiltigt klartecken efter en 20 timmar lång debatt i landstingsfullmäktige.

För 80 år sedan, 1939, godkände både första och andra kammaren i Sveriges riksdag att införa en fortlöpande prisövervakning. Det innebar att normalpriser skulle kunna sättas och stimulera produktionen av varor. Anledningen till åtgärden var att riket befann sig i krigsfara och marknaden behövde kontrolleras.

För 20 år sedan, 1999, segrade engelska fotbollsklubben Arsenal mot franska Nantes med 3–0 i Uefacupen. Fredrik Ljungberg spelade i 70 minuter av matchen i London. Arsenal tog sig sedan hela vägen till finalen, som turkiska Galatasaray SK vann. 

1936 – Tyskland och Japan undertecknar Antikominternpakten som riktar sig mot bolsjevismen, det vill säga Sovjetunionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV