Radar · Nyheter

Säpo vill ha straff för terrorpropaganda

Säkerhetspolisen vill att regeringen ska utreda om det bör vara straffbart att inneha eller se på terrorpropaganda, skriver Säpochefen Klas Friberg på DN Debatt.

Den som tittar på ”terrorpropaganda”  bör kunna straffas för innehav av terroristpropaganda, anser Säpochefen Klas Friberg.  Han skriver att: ”Säkerhetspolisen ser att en kriminalisering skulle ge möjlighet att lagföra enskilda individer. En kriminalisering skulle också ha en dämpande effekt vad gäller radikalisering. Det gäller inte minst unga personer som är propagandans främsta målgrupp”.

Ett tecken på hur vanligt det är att inneha våldsbejakande islamistisk propaganda, enligt Säpochefen,  ”är att det vid i princip samtliga husrannsakningar som säkerhetspolisen gör inom ramen för kontraterrorism påträffas bildmaterial som skildrar avrättningar eller annat grovt våld mot levande eller döda människor.”

”Många av de personer som förekommer inom Säkerhetspolisens kontraterrorismverksamhet skulle kunna lagföras med den typ av reglering som Säkerhetspolisen önskar få utredd. Givetvis måste en eventuell kriminalisering avgränsas och vägas mot våra fri- och rättigheter.”

Redaktionen