Radar · Nyheter

Abortklinik i Missouri får fem dagar till

Foto: Sally Ince/AP/TTAborträttsaktivister demonstrerar i Missouris delstatskongress i Jefferson City i lördags.

Missouris myndigheter beslutade i fredags att inte förnya tillståndet för den sista abortkliniken i Missouri. Men nu har en lokal domstol förhindrat beslutet från att träda i kraft och gett kliniken i Saint Louis tillåtelse att hålla öppet i fem dagar till, fram till fredag.

Domstolen har även beslutat att ärendet ska granskas av en fristående kommission som hanterar tvistemål mellan delstatsmyndigheten och medborgare eller organisationer. Abortorganisationen Planned Parenthood befarar dock att kliniken kommer att stängas om inte kommissionen hinner agera före fredag.

Abortkliniken i Saint Louis har riskerat nedläggning sedan i slutet av maj, då delstatens guvernör, republikanen Mike Parson, skrev under nya hårda abortlagar. Om Missouris myndigheter får sin vilja igenom, blir delstaten den enda i USA utan en laglig abortmottagning.

Det var i maj, bara dagar efter att delstaten Alabama godkänt USA:s hårdaste abortlag, som Missouris representanthus röstade igenom en så kallad hjärtslagslag, som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten.
Undantag kan ges om moderns liv är i fara, men inte för våldtäkt eller incest. Läkare som utför aborter ska kunna dömas till fängelse i upp till 15 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV