Radar · Nyheter

Sammanbrott i spanska regeringsförhandlingarna

Vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias hoppas att hans parti ska få mycket makt i en regering.

Regeringsförhandlingarna mellan spanska vänsterpartiet Podemos och socialdemokraterna uppges ha brutit samman och därmed minskar chanserna att landet får en vänsterkoalition i elfte timmen.

Torsdagen är ödesdagen i Spanien när premiärminister Pedro Sánchez får sin sista chans att vinna kongressens förtroende.

Det är den spanska tidningen El Pais som rapporterar om en kris i förhandlingarna om att skapa en vänsterkoalition i Spanien. Många hade förväntat sig att den tillfällige premiärministern Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och vänsterpartiet Podemos skulle nå en överenskommelse innan torsdagens omröstning i kongressen där ledamöterna ska avgöra om Pedro Sánchez får stöd. Men enligt tidningen, som anger personer inifrån PSOE som källa, ska förhandlingarna ”fullkomligt ha brutit samman” under onsdagskvällen. Orsaken ska vara ”oacceptabla” krav från Podemos ledare Pablo Iglesias.

Samtalen har inte återupptagits under torsdagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Reuters citerar en företrädare för Podemos som säger att partiet är beredda att återuppta förhandlingarna och stödja Sánchez om de får igenom sina krav på ministerposter.

Kräver makt

Den spanska regeringsbildningen har blivit en långdragen historia. Sedan den tillfällige premiärministern Pedro Sánchez socialdemokratiska PSOE blev störst i valet i april ska samtal ha pågått med vänsterpartiet Podemos.

Men när kongressen gick till omröstning i tisdags hade någon överenskommelse om en vänsterkoalition ännu inte nåtts. Pedro Sánchez fick nobben, i en omröstning där nästan alla Podemosledamöter lade ner sin röst.

Väldigt lite har läckt ut kring vad som sagts mellan de båda partierna efter tisdagens händelseutveckling. Sedan tidigare är det känt att förhandlingarna kretsar kring hur mycket makt i form av ministerposter Podemos skulle få i en Sánchezledd regering. Vänsterpartiet har varit tydligt med att de inte kommer att acceptera ministerposter endast av det dekorativa slaget.

Nyval i höst?

I dag får Sánchez sin andra – och sista – chans i en ny omröstning som, till skillnad från den förra, inte kräver en absolut majoritet. Misslyckas Sánchez med att få stöd då får spanjorerna sannolikt traska till valurnorna igen i höst. En del menar att ett nyval kan spela högern i händerna då vänsterväljare väntas stanna hemma i större utsträckning.