Radar · Nyheter

Ny uppfinning: Dover-Calais på flygande bräda

Franky Zapata, pilot, uppfinnare och världsmästare i jet ski, planerar att flyga över Engelska kanalen på torsdag morgon.

Franske Franky Zapata, som har slagit världen med häpnad med sin science fiction-artade uppfinning, planerar att korsa Engelska kanalen ensam på flygande bräda. Den franske piloten, uppfinnaren och världsmästaren i vattensporten jet ski kommer – om allt går enligt planerna – att flyga över Engelska kanalen någon gång mellan 06 och 08 på torsdag morgon.

Datumet är särskilt valt: 110 år tidigare, den 25 juli 1909, blev pionjären Louis Bleriot först att flyga över kanalen.

Franky Zapata ska lyfta från franska Sangatte, nära Calais och flyga 35 kilometer på 20 minuter, för att därefter landa i närheten av Dover i Storbritannien. Hans färdmedel är en liten bräda utrustad med gasturbiner, som kan åka i 190 kilometer i timmen.

Maskinen har en flygtid på tio minuter och drivs av fotogen som Zapata bär med sig i en ryggsäck. Planen är att Zapata gör ett tankstopp på en båt halvvägs för att hämta en andra laddning fotogen.

Franky Zapata visade upp sin uppfinning under den traditionsenliga militärparaden på den franska nationaldagen. Då svävade han, futuristiskt klädd och med ett gevär i händerna, snabbt genom luften, till publikens jubel och inför president Emmanuel Macron och tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Den flygande brädan har utvecklats av Zapata i samarbete med Frankrikes militär. Men Zapata säger att han främst är intresserad av att revolutionera civilt resande. Till de framtida planerna hör att utveckla en flygande bil.

TT