Glöd · Debatt

Låt Scener ur hjärtat öppna dina ögon

En ung flicka har gått före i kampen för klimatet.

DEBATT Jag har läst en fantastisk bok, den heter Scener ur hjärtat och är skriven av familjen Ernman/Thunberg.

Den handlar om att en familj nästan kapsejsar när ingen, varken skola eller myndigheter, vill ta tag i hur barn mår. Som inte vill förstå och helst av allt inte agera. Om föräldrars kamp för sina barns mående och hur allt till sist utmynnar i något bättre.

En tredjedel om en familj i fritt fall och två tredjedelar klimatkunskap. I sin genre fullkomligt lysande! Jag sträckläste den viktigaste bok jag någonsin köpt.

2018 var en ögonöppnare för klimatfrågan, trots att många av oss skrivit, talat och försökt påverka ända sedan 1960-talet. Men vi människor är trögstartade. Dock kan en ung flicka, Greta Thunberg, som sittstrejkar utanför riksdagshuset, få hela världen på benen.

Sen hur makten tar tag i det hela kan man undra, önska och fortsätta försöka påverka. Att höra sanningar av en ung tjej är inte det lättaste, lika svårt är att ändra sitt beteende och konsumtionsmönster.

Jag citerar några viktiga frågor om klimatet. Utsläppen för flyg i ekonomiklass tur och retur Stockholm–Tokyo är 5,15 ton koldioxid. Fundera över alla andra resor, de som du själv gör. Kapitlet där Greta själv skriver: ”vi vill att ni på allvar sätter er in i den akuta hållbarhetskris som pågår runtomkring er. Och vi vill att ni börjar säga som det är” är tungt att läsa.

Enligt  ”kunniga” ska vi ner till 1,5 graders ökning, eller 2 ton koldioxid per person och år. Icke, säger Kevin Andersson vid Uppsala universitet: ”våra utsläpp av koldioxid måste till noll, det är den bistra sanningen”. Allt är inte hopplöst eller för sent, men vi måste ändra våra vanor. Nu. Eller helst i går. Det är lätt att bli deppig när man läser boken, men det är helt fel, den andas otrolig optimism.

Men klarsynta Greta talar klarspråk så vi alla hoppar till, för det är slut på festen, det är bara att inse. Tyvärr verkar ingen, inte makthavarna, inte vi själva vilja se det.

”För vår klimatkamp går ju inte ut på att rädda klimatet – det vi kämpar för är att få fortsätta leva som vi gör”. Eller kanske är sanningen den som en grönländsk man framförde när han stod vid den grönländska kusten och tittade på rasade hus i klimatförändringens spår. ”Problemen är för stora”, konstaterar han sorgset, ”ingen vill anta utmaningen”. Men en familj har gjort det, en ung flicka har gått före, vilka är vi om vi inte följer henne?

Köp boken, den kommer att förändra hela din livsinställning och ge dig en oåterkallelig insikt i vad vi alla måste göra. Nu!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV