Zoom

Grobund: En bekväm och resurssnål ekoby

Går det att skära ner sin resursförbrukning med 90 procent och samtidigt ha tvättmaskin och andra moderna bekvämligheter? Ja, i och runtom en gammal dansk stålfabrik vid havet växer en helt ny och innovativ ekoby fram. 

Grobund är danska för grogrund. Och det är vad en nedlagd stålfabrik nu både heter och har förvandlats till. En gigantisk byggnad på 10 000 kvadratmeter har fått nyskapande liv – i den hållbara miljöns namn. Strax utanför den lilla staden Ebeltoft på norra Jylland i Danmark.

Här är tanken att totalt 160 människor ska bo, odla och arbeta. Riktigt så många är inte på plats än men livsstilen lockar alltfler och det verkar inte vara några problem med tillströmningen. Grobund invigdes den 5 maj förra året på Danmarks befrielsedag (slutet på andra världskriget, red anm) ett medvetet val för att symbolisera ett liv i frihet från alltifrån ekorrhjul till resurskrävande system. Sedan tidigare finns ekobyn Friland, som Syre tidigare skrivit om. 

Inne i hallen bygger en del på sina bostäder som sedan ska stå ute på området, de flesta boende här bor fortfarande i tält. Med en fri havshorisont som granne och fält att odla mat på.

Snart kommer det att finnas alltifrån app-utvecklare till hantverkare och musiker som jobbar i den hangarliknande byggnaden. Här finns också plats för kultur och scenframträdanden i alla möjliga former. Tanken är att olika verksamheter ska kunna inspirera varandra och hitta gränsöverskridande samarbeten.

Just den här veckan har Grobund byggfestival där besökare kan få hjälp med att recycla gamla plankor, bygga nytt och få inspiration till ett riktigt klimatsmart liv. Utan att behöva droppa tvättmaskinen och andra elslukande prylar. Och samtidigt dra ner sin resursförbrukning med 90 procent, ta hand om sitt avfall och rena vattnet själv. Leva bekvämt. Utanför sedvanliga el-, vatten-, och avloppsnät.

Foto: Marie Eriksson
Foto: Marie Eriksson

Klimatsmart på riktigt

Men hur gör man det då? Hur får en och hen till det? På Grobund möts kunskap om senaste teknik och gamla beprövade sätt. Grundaren till en annan ekoby några mil härifrån, Friland, drog igång Grobund. Steen Møller heter han, har bott i över 17 år på Friland och verkar inte ha några planer på att flytta därifrån.

Han om någon vet vad som krävs för att dra igång och få en ekoby att fungera. Genom åren har Friland hyllats för sitt pionjärarbete när det gäller att bygga och leva hållbart. Med mer tid, mindre stress i en amorteringsfri tillvaro. Byn har uppmärksammats mycket i både dansk tv och radio genom åren, fått studiebesök av folk från olika delar av jordklotet och blivit klart accepterad av invånare runtomkring. 

Att slå sig till ro med det är däremot inte Møllers stil. Det finns inte heller mer mark för Friland att expandera på. Och behovet av att leva hållbart är stort. För alla. Överallt. 

Det händer att Steen Møller hänvisar till världsmiljö-konferensen i Rio de Janeiro 1992. Där var det några deltagare som räknade ut att om vi skulle fördela världens resurser lika, då skulle den rika delens resursförbrukning behöva gå ner till 10 – 15 procent av befintlig nivå.

Foto: Marie Eriksson
Foto: Marie Eriksson

Och det är alltså det som går att göra här i Grobund. Ja, till och med under 10 procent, enligt Møller. Här kan folk bygga egna solceller som går att komplettera med en liten, rätt nyuppfunnen och billig termoelektrisk generator som inte är större än så där en fem gånger fem centimeter med två små ledningar i. 

Här kan kaffesump skapa värme och annat avfall gör nytta i ett smart kretsloppssystem. Ja, det här betyder off-grid på riktigt. Det vill säga att Grobunds invånare varken använder kommunens vatten-, el- och avloppssystem. Och varför gå till gymmet när du kan pumpa fram vatten och cykla igång din el?

Länk till Grobunds videofilmer om hur man till exempel tillverkar solceller.

Steen Møller guidar inuti ett off grid-hus ser du här.