Intro

Frihet, inte bara för rika!

Vi lever i ett samhälle där frihet kostar pengar. Den som inte är rik får sälja sitt arbete, sin kropp och sin själ, och får för det pengar så det precis räcker till nästa lön. Lönelagen. Ge folk precis så det räcker så de inte kan samla ihop till sin befrielse.

I Sverige har arbetarrörelsen haft makten många år och i sann sosseanda har arbetet stått i fokus. Vi ska inte befrias från arbetet, vi ska arbeta oss fria. Och det är kanske inte så konstigt i ett samhälle som det då arbetarrörelsen bildades.

Men det blir skevt. Löneslaveri, som den radikala vänstern uttrycker det ibland, leder till att vissa blir fattiga, vissa blir snuskigt rika och majoriteten har det hyggligt. Ekonomiskt. Vad som händer med oss människor under rådande system är väl uppenbart. Missbruk, våld, utnyttjande och annat elände kommer i kapitalismens spår.

En av de värsta egenskaperna i samhällen av vår typ är att den som är rik kan köpa sig fri, från sitt ansvar för andra människor, från en dåligt fungerande sjukvård och i mång länder till och med från straff.

Tror någon att särskilt många skulle ha lyft ett finger för att hjälpa ASAP om han var ingen alls? Tror någon att det är rättvisan det handlar om?

Häktningstider i fokus, tack

Sverige är superdåliga på häktningar. Vi har kritiserats av FN:s tortyrkommitté och kritiken på hemmaplan är massiv.

Det är synd. Men det är inget argument för att släppa snubben fri. Nu är han åtalad och ska givetvis hållas häktad tills rättegången. Det är helt klart att det finns rymningsrisk, även om fallet inte är så grovt att alla skulle häktas i samma situation.

Det är extremt viktigt att Sverige står upp för sin rättssystem. Människor kan köpa lite vad som helst i vårt land precis som överallt annars, men inte frihet från ansvar för sina handlingar.

Men fixa för sjutton det där med häktningarna, riksdagen! Det kostar inte bara den häktade en massa det kostar oss. Pengar, prestige och inte minst påverkas bilden av oss negativt internationellt.

Nyheter i dag

Regeringsförhandlingarna mellan spanska vänsterpartiet Podemos och socialdemokraterna uppges ha brutit samman och därmed minskar chanserna att landet får en vänsterkoalition i elfte timmen.

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson har hållit sitt första regeringssammanträde. Hans uppgift blir nu att försöka ena den djupt polariserade nationen inför det planerade EU-utträdet i höst.

Som svar på EU:s sanktioner efter att Turkiet borrat efter naturgas i vattnen utanför Cypern svarar nu Turkiets utrikesminister med att säga att Turkiet stoppar EU-Turkietavtalet. Sedan i mars 2016 har Turkiet fått pengar i utbyte mot ta tillbaka samt att stoppa båtar med flyktingar och migranter på väg mot Grekland.

Minst sju personer har dött och över 20 skadats i tre explosioner i Kabul i Afghanistan. I en av explosionerna sprängdes en buss med anställda vid gruvdepartementet. Kort därefter inträffade ytterligare två explosioner, varav en bilbomb, enligt Nasrat Rahimi, talesperson vid inrikesdepartementet.