Radar · Nyheter

EU: Rädda för att bidra till förtryck i Sudan

I Sudan har protesterna pågått sedan i december i fjol.

EU pausar projekt som arbetat för att stoppa och kontrollera så kallad olaglig migration i Sudan. I mars i år stoppades stöd och utbildning av gränspolisen och i juni pausades arbetet med ett underrättelsecenter i Sudans huvudstad Khartoum. Kritiker har länge påpekat riskerna med att samarbeta med Sudan gällande migration, skriver Deutsche Welle.

Antalet EU-finansierade projekt som riktar sig till att försöka motverka eller stoppa migration har de senaste åren ökat. Unionen har fått skarp kritik från människorättsorganisationer för att ha överlåtit ansvaret på länder som saknar kapacitet att ta hand om flyktingar och migranter. EU:s stödfond för Afrika (EU Emergency Trust Fund for Africa) startades 2015 och har sedan dess haft syftet att bland annat motverka grundorsakerna till migration. Fonden betalar också för att utbilda gränspolis i bland annat Sudan, Marocko och Libyen.

En talesperson för EU-kommissionen bekräftar för Deutsche Welle att ett projekt som tränade och utrustade den sudanesiska gränspolisen stoppades i mars i år. De berättar också att ett EU-finansierat underrättelsecenter i Sudans huvudstad Khartoum, där blodiga protester rasat under våren, pausades i juni. Tidningen uppger att EU inte gjorde något officiellt uttalande vid tillfället.

Den tyska biståndsorganet GIZ arbetade med att utbilda och utrusta sudanesisk gränspolis, medan underrättelsecentret ROCK i Khartoum drivs i samarbete med säkerhetsföretaget Civipol, som ägs av den franska staten. ROCK skulle samla information om så kallad olaglig migration och misstänkt trafficking och dela den mellan nio länder på Afrikas horn.

Förutspådde kritik

EU-kommissionens talesperson berättar för DW att medan den politiska krisen pågår kommer arbetet på underrättelsecentret inte fortskrida. Den politiska krisen och den konflikt den skapat har gjort EU oroliga för att de projekt de finansierar istället kan leda till att utrusta milisstyrkor som står nära regimen, som till exempel Rapid Support Forces (RSF) som Amnesty International tidigare anklagat för att ha gjort sig skyldiga till krigsbrott i Darfur.

I ett officiellt dokument från 2015 noterade EU att det fanns en risk att utrustande av och träningen av gränsvakter och säkerhetstjänster skulle kunna  leda till att ”vidarebefordras till repressiva syften” eller till ”kritik från civilsamhällesorganisationer för att samarbeta med repressiva regeringar i migrationsfrågor (särskilt Eritrea och Sudan)” skriver DW.

EU-kommissionens talespersonen berättar för DW att inget stöd betalats ut direkt till eller via den sudanesiska regeringen, utan genom UNHCR, medlemsstater och dess biståndsorgan. Men deltagarlistorna på de träningar som utförts i samarbete med GIZ är dock nära koordinerat med den sudanesiska regeringen – för att förhindra att medlemmar från RSF deltar, berättade å andra sidan en talesperson från den tyska biståndsorganisationen GIZ, som också hävdade att man avbrutit aktiviteterna i mars framförallt på grund av den egna personalens säkerhet. De kommer nu sakta återupptas.

Inte i linje med EU:s policy

Doktor Lutz Odette, expert på mänskliga rättigheter på School of Oriental and African Studies (SOAS) menar att det bryter mot EU:s principer att fortsätta samarbetet med Sudan. Det kommer inte heller hjälpa till att uppnå det uttalade syftet att motverka de bakomliggande grundorsakerna till migration.

– Att avbryta är den logiska lösningen i och med de förändrade omständigheterna, men det visar också på felaktiga antaganden om möjligheterna att samarbeta med Sudan, säger Doktor Luta Odette till DW.