Radar · Morgonkollen

Uppgifter: Trump pausade pengar till Ukraina

USA:s president Donald Trump ska enligt uppgifter i amerikanska medier ha pausat pengar till Ukraina inför ett samtal med landets president.

USA:s president Donald Trump gav order om att skjuta upp militärt stöd på nära tre miljarder kronor till Ukraina inför ett samtal med landets statschef, enligt uppgifter till The Washington Post.

Under samtalet i juli ska Trump enligt tidigare uppgifter i flera amerikanska medier ha försökt pressa president Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring demokraten Joe Bidens son.

Trump har bekräftat att han under samtalet med Zelenskyj sagt att han inte ville att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina. Joe Biden är tidigare vicepresident och favorittippad till att bli Demokratiska partiets kandidat i nästa års presidentval.

Detaljerna kring telefonsamtalet började rullas upp efter att en visselblåsare inom USA:s säkerhetstjänst skickat in ett skriftligt klagomål om att Trump avgett ”oroväckande” löften till en främmande makt.

De flesta av visselblåsarens uppgifter har hittills hållits hemliga av underrättelsetjänstchefen Joseph Maguire. Demokrater i kongressen strider för att få ta del av klagomålet.

Turerna har på nytt satt press på Demokraternas ledning i representanthuset att inleda en riksrättsprocess mot Trump.