Radar · Morgonkollen

Amnesty: Hongkongpolisen måste utredas

Kravallpolis i Hongkong under söndagens demonstrationer.

Amnesty International uppmanar Hongkong att utreda polisens agerande under protesterna i staden som nu pågått i flera månader.

”Vi uppmanar myndigheterna i Hongkong att lyssna på kraven från miljontals demonstranter och att skydda deras rätt till att samlas fredligt, i enlighet med internationella och nationella skyldigheter. Att besluta om en oberoende och grundlig utredning av polisens agerande skulle vara ett viktigt första steg”, säger Joshua Rosenzweig, chef för Amnesty Internationals Östasienkontor, i ett pressmeddelande.

I en rapport från organisationen beskrivs hur påverkan från Fastlandskina har resulterat i att fler aktivister och journalister har blivit censurerade och åtalade under de senaste åren.

”Kinesiska myndigheter har tillsammans med ledarskapet i Hongkong i flera år nött ner den speciella status som Hongkong ska ha när det gäller skyddet för mänskliga rättigheter i förhållande till Fastlandskina”, säger Joshua Rosenzweig.

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Polisen i Hongkong har upprepade gånger använt tårgas, gummiklädd ammunition och vattenkanoner mot demonstranterna. Sedan i juni har omkring 1 500 demonstranter gripits och flera har skadats allvarligt.

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

• De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.
• Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men breddade också sina krav för att upphöra med protesterna.
• Under sommaren tilltog våldet mellan polis och demonstranter. Demonstranter har blockerat tåg och vägar och fått flygplatsen att stänga i två dagar. En generalstrejk har utlysts och ytterligare en planeras. Polisstationer har omringats och attackerats.
• Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden.
Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.
• Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Konflikten har kastat in Hongkong i områdets värsta politiska kris sedan överlämnandet från Storbritannien och även fått stora konsekvenser för Hongkongs ekonomi och roll som finansnav.
• I sin desperation att rädda hemstadens ”kärnvärden” – de demokratiska rättigheter som Hongkongborna fick behålla när regionen lämnades över från Storbritannien – har proteströrelsen vädjat om hjälp från både USA:s president Donald Trump och den forna kolonialmakten Storbritannien.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl