Radar · Migration

Tonåriga flyktingar ser prostitution som enda utväg

Lägret Moria är överbefolkat: tre till fyra gånger så många som det är byggt för lever nu här.

Läget på de grekiska öarna är akut, över 30 000 flyktingar är fast här. Nu kommer rapporter om att allt fler unga flyktingar och migranter prostituerar sig för att klara dagen. Sexuella trakasserier och våld hör också till vardagen i lägret Moria på Lesbos.

Tonåringar som bor i det överfulla flyktinglägret Moria, egentligen tänkt som ett transitläger, säljer sex för att få ihop pengar till mat och andra nödvändigheter, skriver InfoMigrants. Mot villkoret att få vara anonyma går en grupp tonåringar som InfoMigrants reporter träffar med på att berätta. Först tvekar de över att dela med sig av sina erfarenheter.

En ung kille från Afghanistan, som i reportaget kallas för Ahmad, har varit i Grekland sedan 2017. Han berättar om hur han lurats in i att transportera droger, och att problemen därefter började. När polisen grep honom insåg han att det var hasch i paketet – som han gått med på att transportera från Aten till Lesbos mot betalning.

I lägret Moria på Lesbos finns det olika sektioner. Familjer, sårbara individer och minderåriga bor i A, B eller C – områden som är tänkta att vara ”säkra”. Men i och med att tre till fyra gånger så många som lägret är konstruerat för nu lever där är ingen plats i Moria varken lugn eller trygg. Enligt Ahmed är sexuellt våld och trakasserier vanligt.

– Jag själv blivit trakasserad många gånger. En grupp män har försökt våldta mig flera gånger men jag har brutit mig loss och sprungit iväg, berättar han för InfoMigrants reporter i Mytilini, Lesbos huvudort.

Sälja sig enda "lösningen"

Situationen på de grekiska öarna för unga och barn har kallats för en nödsituation i en nödsituation, bland annat av forskare från Harvarduniversitetet. I en rapport i april 2017 noterade de hur den psykiska och fysiska hälsan blir allt värre, samtidigt som många också upplevt sexuellt våld.

Två år senare har mycket lite förändrats. Istället är lägret Moria mer överbefolkat än någonsin tidigare. En pojke i lägret säger till InfoMigrants att de äldre flyktingarna utnyttjar de minderåriga, och att de bär kniv.

– En del människor som bor i sektion A, B och C i Moria säljer sina kroppar för att få lite pengar. När du inte har några pengar till att köpa nåt att äta, vad skulle du göra? Prostitution är det enda alternativet. Det finns inga andra sätt att tjäna pengar, berättar en av Ahmads vänner.

Den grekiska staten ger inte flyktingar och migranter något ekonomiskt stöd, däremot gör UNHCR det. Minderåriga är inte berättigade till ersättning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV