Radar · Integritet

Amnesty: Kvinnor i Jordanien fängslas utan rättegång

I en ny rapport från Amnesty International beskrivs jordanska kvinnors utsatthet.

Ogifta kvinnor riskerar att frihetsberövas på obestämd tid – trots att de inte misstänks för brott. Det manliga förmyndarskapet slår hårt mot kvinnor i Jordanien, enligt en rapport.

I över ett år satt den unga kvinnan Sawsan fängslad i Jordaniens huvudstad Amman. Anledningen? Hennes far – som enligt jordansk lag är hennes förmyndare fram till 30 års ålder – anmälde till polisen att hon rymt hemifrån med en man. Sawsan greps på gatan i Amman.

”Poliserna slog mig, och sen förde de mig till guvernörens kontor. Han sade att jag skulle sitta i fängelse tills min pappa betalar min borgen”, säger Sawsan, som egentligen heter någonting annat.

Fängslas utan brott

Sawsans historia, som beskrivs i en ny rapport från Amnesty International, är långt ifrån unik i kungadömet. Totalt har runt 1 500 kvinnor suttit frihetsberövade i jordanska fängelser under 2019 – helt utan brottsmisstankar, enligt officiella uppgifter till organisationen.

Det har räckt med att deras förmyndare – som en pappa, bror eller morbror – anmält deras frånvaro till polisen för att de ska gripas och fängslas. I flera fall har kvinnorna rymt för att de utsatts för våld hemma, enligt Amnesty.

Kvinnor som anklagats för ”zina”, utomäktenskapligt sex, riskerar dessutom att utsättas för ovetenskapliga ”oskuldstester”.

Nytt boende

Den jordanska regeringen har länge hävdat att kvinnor som rymt eller haft utomäktenskapligt sex frihetsberövas för deras egen säkerhet – eftersom de hotas av hedersmord från den egna familjen.

Den förklaringen har kritiserats av jordanska kvinnorättsaktivister, och i fjol invigdes ett nytt skyddat boende i Amman – Dar Amneh. Dit skulle kvinnor som satt i fängelse ”för sin egen säkerhets skull” flytta, och de skulle vara fria att lämna när de vill, enligt myndigheterna.

Men det har inte satt stopp för fängslandena, enligt Heba Morayef – chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaenhet.

”Öppnandet av Dar Amneh är en viktig reform för att ta tag i könsrelaterat våld. Men det är nu dags att sluta frihetsberöva kvinnor bara för att de trotsar sin manliga förmyndare”, säger hon i ett pressmeddelande.

Fakta: Kvinnors rätt i Jordanien

Tack vare en växande kvinnorättsrörelse har en rad jämställdhetsreformer införts i Jordanien under de senaste åren.
2017 slopades lagen som lät en våldtäktsman undgå straff om han gifte sig med sitt offer. Samma år slopades också det lagtillägg som erbjöd strafflindring för män som mördat kvinnor av hedersskäl.
Men stora utmaningar kvarstår. Den jordanska lagstiftningen gör fortfarande skillnad på män och kvinnor i frågor som giftermål och skilsmässa, arvsrätt och självständighet.
Abort är helt förbjudet, även då kvinnan blivit våldtagen.
Ett kryphål i frågan om hedersvåld kvarstår i och med paragraf 340. Enligt den garanteras en man som påträffar en kvinnlig familjemedlem i färd med att begå ”otukt” – alltså utomäktenskapligt sex – och mördar henne strafflindring.
2017 uppskattades Jordanien ha bland den högsta frekvensen av hedersmord per capita i världen.
Källa: Reuters, Human Rights Watch, Amnesty