Energi · Läsarnas

Var rädd om förhuden – den behövs

Tre små killar i folkdräkt och mössor fyllda med sedlar på "omskärelsefestival" i Bosnien.

Borttagandet av förhuden, förhudsamputation eller så kallad omskärelse är ett kontroversiellt ämne att diskutera, både privat och offentligt. Men vad är då denna förhud, vars vara eller inte vara är kontroversiell? Nu är det så att jag tror att kunskapen om förhuden är ganska skral i Sverige. Därför vill jag förmedla några otvetydiga fakta om förhuden, framtagna av forskare i vetenskapliga studier vid välkända universitet.

Förhudens utveckling

Alla däggdjur har en förhud, både honor och hanar. Om dinosaurier hade en förhud vet jag inte, troligen hade de en penis.  Säker är att de små råttlika däggdjuren på dinosauriernas tid för 65 miljoner år sedan hade en penis och troligen förhud. Däggdjurens förhud har inte försvunnit, så som penisen har försvunnit hos de flesta av dinosauriernas ättlingar.

Istället har förhuden hos däggdjuren utvecklats  och anpassats efter arternas behov. Både kvinnor och män har en förhud runt ollonet, preputium glans clitoris  och preputium glans penis, anpassad efter behov. Utseendet hos kvinnan och mannens yttre könsdelar är olika, men i grunden är de identiska organ. Alltså har kvinnor och män en förhud som är embryologiskt homolog. De yttre könsdelarna, och med dem förhuden, utvecklas hos embryot från en knopp som ser ut att bli en snippa.

Men så sker något hos det manliga fostret, hormoner börjar bildas och knoppen reser på sig. Hos det kvinnliga fostret fortsätter utveckling mot ett par yttre och inre blygdläppar och en klitoris med ollon och förhud. Hos det manliga fostret växer de inre blygdläpparna ihop och bildar penisskaftet med ollon och en förhud, identisk med kvinnans klitoriskappa. De stora blygdläpparna blir hos mannen pungen, dit testiklarna vandrar ner. En dramatisk förvandling som ger upphov till varianter. Dessa mellanformer låter oss förstå likheten mellan kvinnans och mannens yttre könsorgan. Förhuden omger tveklöst ollonet, det kan var och en se.  Sen får vi förlita oss på forskarna, deras ord och bilder, för att förstå vad förhuden är.

20 000 nervändar

I mikroskopet ser man att förhuden består av två lager. Det yttre lagret är klätt med elastiskt hud som saknar hårceller. Det inre lagret är klätt med en slemhinna som ligger an mot ollonet slemhinna. Ollonet och förhudens slemhinna är ihopväxta under fosterstadiet men upplöses under småbarnsåren. Med det följer att ingen får tvinga ett barns förhud tillbaka från ollonet, då detta kan medföra bristningar och ärrbildning, som i sin tur kan medföra svårighet att dra tillbaka förhuden.

I förhuden finns små muskler som håller förhuden tätt runt ollonet. Där finns gott om blodkärl, som vid en skada på förhuden kan ge upphov till stora blödningar. Gott om känselnerver är det i förhuden, som är specialiserade på att känna av lätt beröring. De finns även i fingerblomman och i våra läppar. Nervändarna uppges till runt 20 000 stycken i mannens förhud, men ett fåtal i ollonet. Nervändarna, Meissners korpuskler, förklarar varför förhuden ger oss sexuell njutning. Dr M L Sorrells med flera vid University of Michigan visar i en studie från 2007 hur penisen är känslig. De fann att förhudstippen är känsligast. Förhudens yta är omkring 30–50 kvadratcentimeter.

Njutning och skydd

Nu kommer vi in på förhudens funktion. Förutom att den bidrar till en intensiv sexuell njutning, skyddar den även ollonet från åverkan. Den viktigaste funktionen är troligen att förhindra luftens uttorkande inverkan på ollonets slemhinna. Kroppens slemhinnor skyddas mot uttorkning, så att de inte förtjockas och mister sin funktion. Ollonets slemhinnas funktion, att vara tunn
och känslig, skyddas av förhuden. Så som ögonlocken skyddar ögat mot uttorkning. Ollonet är ett inomkroppsligt organ, som genom förhudens rörlighet ges möjlighet att titta ut vid behov, så att dess lena slemhinna lätt kan glida mot slidans slemhinna. När penisen glider in i slidan dras förhuden bakåt, ner över penisskaftet, och vänds ut och in. Därmed kommer förhudens slemhinna utåt att minska penisens friktion mot slidväggen.  Förhuden samlar upp prostatas smörjande sekret vid sexuell upphetsning och fungerar som glidlager vid onani hos kvinnor och män. Det här var inte en fullständig beskrivning av förhudens anatomi och funktioner.

Många föräldrar  vill dra tillbaka förhuden för att kunna göra rent under den. Det behövs inte och får inte göras – som tidigare sagts kan förhuden skadas. Endast pojken själv får dra tillbaka förhuden, när den är redo. Då får man lära honom att tvätta sig under förhuden, med vatten och mild tvål, så att  kroppens bakterieflora inte störs. Precis som att kvinnor inte skall använda starka tvålar vid tvättning av sitt underliv. Jo, förhuden kan angrips av sjukdomar, så som de flesta andra delar av vår kropp. De är botbara till nästan 100 procent. Jag hoppas ni nu fått lite mer kunskap  om och förståelse för förhuden.