Radar · Nyheter

Framgångsrika insatser för hotade dagfjärilar

Foto.

I ett nästan tre mil långt område kring E14 på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län finns många hotade fjärilsarter. Ett omfattande arbete med att förbättra och skapa nya livsmiljöer åt fjärilarna börjar nu ge resultat.

De flesta dagfjärilar minskar kraftigt i antal i Sverige i takt med att landskapet förändras. Fjärilarna är beroende av örter, buskar och träd för sin fortlevnad men skogsbruket och böndernas användning av nya slåttermetoder gör det svårt. Fjärilarna har därför sökt sig till andra örtrika, öppna miljöer, som vägrenarna längs europavägen. 

Två av fjärilsarterna som är i farozonen är trolldruvemätare och violett guldvinge. Båda räknas som starkt hotade i Sverige.

För att försöka rädda de utrotningshotade arterna har Västernorrlands och Jämtlands länsstyrelser tillsammans med skogskoncernen SCA under flera år drivit ett gemensamt projekt. Utgångspunkten har varit att samordna de naturvårdande åtgärder som görs av olika aktörer i området.

Åtgärderna har bland annat handlat om att slå vägkanterna tillräckligt ofta och i rätt tid så att växter och örter gynnas. Eller att hugga fram ljusare och varmare miljöer i skogen som bland annat är till fördel för trollduvemätarna.
För fjärilarna har insatserna visat sig vara mycket positiva.
– Länsstyrelsen har inventerat antalet trolldruvemätare både före och efter insatserna och det är roligt att se att den har ökat. Troligen har många andra arter också gynnats, säger Bodil Carlsson, på Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.