Radar · Nyheter

Aktivisterna stängde det tyska kolkraftverket

Uppemot 40 000 manifesterade i Aachen i fredags till stöd för blockaden mot kolgruvan.

I nära två dygn blockerades kolkraftverket Neurath i Tyskland. Tusentals aktivister tog sig ner i den intilliggande gruvan och skar av transporterna mellan gruvan och kraftverket.

Under namnet Ende Gelände deltog 8000 aktivister i helgen i en av de största massaktionerna någonsin mot kolkraft, enligt Spiegel online. Bland de hundratalet svenskar som deltog i blockaden utanför Aachen i Västra Tyskland var Tove Lönneborg. Hon hindrades av polisen från att ta sig ner i ett av dagbrotten och kördes därifrån, men aktionen var ändå en positiv upplevelse.

– När man är så många som gör något tillsammans blir det en väldigt glad stämning, säger Tove Lönneborg som är aktiv i Fältbiologerna.

För andra aktivister blev dock avslutningen mer dramatisk. På sin Facebookssida har Ende Gelände lagt ut en film som visar hur polisen under söndagen använder bryskt våld mot en del av dem som blockerade järnvägsspåret mellan gruvan och kolkraftverket.

Helgens Ende Geländeaktion var Tove Lönneborgs fjärde. Att ta till civil olydnad ser hon inte som ett svårt val mot bakgrund av den tilltagande klimatkrisen.

– Vi har försökt med lagliga vägar i evigheter. Vi har inte tid att vänta längre, vi behöver stänga ner kolkraftverken omedelbart, säger hon.

I fredags genomförde skolstrejkrörelsen Fridays for future i en manifestation inne i Aachen. Enligt arrangörerna deltog uppemot 40 000 personer från 16 länder.