Radar · Nyheter

Kontakt har nåtts med beslagtaget fartyg

Stena Impero, ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.

Rederiet Stena Bulk har fått kontakt med besättningen på det svenskägda Stena Impero som går under brittisk flagg.

– Det var kaptenen ombord som ringde oss. Han berättade att de är vid god fysisk hälsa, men självklart är de under press, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till TT.

Samtalet ägde rum sent i går kväll och pågick i omkring en minut. Enligt kaptenen har besättningen behandlats väl, och de ska också få möjlighet att kontakta sina familjer. Hånell vet dock inte om detta har skett än.

– Men besättningen skulle få några minuter var att ringa till sina anhöriga.

Tärande situation

Rederiet har också begärt att få träffa besättningen, men där väntar man fortfarande på svar från iranska myndigheter.

– Förhoppningsvis ska vi få svar inom kort. Vi har redan väntat 72 timmar på detta och det råder förstås en del frustration runt den biten. Men vi ser utvecklingen i går kväll som ett steg i rätt riktning och något positivt, säger Hånell.

Erik Hånell är glad över att kommunikationen nu öppnats upp, och hoppas på nya samtal under dagen. Även om besättningen mår bra fysiskt är situationen givetvis tärande.

– Var och en kan nog försöka sätta sig in i situationen. Det här är vanliga människor som du och jag.

Brittisk medlare

Brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av Iran förra veckan i Hormuzsundet när det var på väg till Saudiarabien. 23 personer hålls kvar ombord.

En representant för det svenska rederiets försäkringsbolag har tidigare varit ombord på fartyget. Storbritannien har också skickat en medlare till Iran för att förhandla om att släppa fartyget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om att rederiet fått kontakt med besättningen.

Daniel Martinsson/TT