Intro

Intro: Elsparkcyklar och fossiltokiga engelsmän

Jag ska erkänna. Jag är en rätt gnällig trafikant. Inte så att jag gör nåt mot andra, jag är snarare lite för följsam, lite för laglig. Högerregeln och liknande ser jag som heliga, men det är ju inte så det går till i trafiken.

Människor har sina egna regler, väjer lite tom det faller sig och framförallt handlar mycket beteende i trafiken om att försvara sin rätt. Vilket är en extremt dålig inställning.

Nej, jag skäller inte på folk, ställer mig inte i vägen eller tutar ilsket. Jag muttrar i skägget och försöker inte ställa till med något. Och det är långt ifrån bara bilister som ställer till det. Här i Stockholm har cyklister utvecklat helt egna regler. Många stannar inte för rött ljus. Folk cyklar mot enkelriktat och värst av allt, de stannar inte vid övergångsställen. Varje dag i stan är det någon som håller på att köra över mig med cykel.

Så är det med oss människor. Vi kan inte förhålla oss till regelsystem utan att toka till det. Det är den insikten som ibland saknas i politiken. Det är en sak att tycka något. En annan sak vad den åsikten har för effekt på världen.

Det är enkelt att bestämma saker. Som nu när det har skett 52 olyckor med elsparkcyklar. Ett dödsfall till och med. Hur lätt som helst att förbjuda dem. Men det sker mycket fler olyckor med bilar. Om vi skulle utgå från att minska antalet onödiga dödsfall i samhället skulle vi förbjuda bilar och sprit, förutom att se till att välfärden börjar fungera. Snabbt och enkelt. Men det handlar aldrig om ren siffror, raka fakta, och det får vi leva med.

Så jag får stå där och stirra på vuxna människor som far fram på trottoarerna i 20 km/h på ett fordon som de knappt kan hantera. Svälja min vrede. Tills nån kör på mig. Då får de skäll. Jag bangar inte för att skälla på folk som inte tar hänsyn. Så mycket gubbe är jag.

I tidningen i övrigt

För att nå upp till målen i Parisavtalet måste Storbritannien se över vad biståndspengarna används till. Sedan 2010 har den brittiska regeringen spenderat 680 miljoner pund på fossila projekt utomlands, rapporterar The Guardian.

Det råder bevattningsförbud i 18 svenska kommuner. En av dessa är Båstad, där man förra året var timmar från att få slut på vatten. Branschorganisationen Svenskt vatten efterlyser nu en skärpt lagstiftning för att minska brotten mot bevattningsförbuden.

Den blir upp till sju centimeter och ser ut som någonting ur en skräckfilm. Obama-masken. Den har hundratals ögon längs sidorna av sin kropp och äter allt som kommer i sin väg, framförallt daggmaskar och sniglar och snäckor. Men den har inga naturliga fiender här i Europa.

Kantarellläget är för övrigt gott i skogarna. Jag har ännu inte kommit ut ordentligt, men på fredag smäller det. Tält, korgar och sovsäckar och sen ut och skörda mat. Bär också, naturligtvis och kanske lite blad till en sallad eller soppa. Najs, som ungdomarna inte säger längre.

Trevlig kväll!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV