Glöd · Ledare

Inlåst på obestämd tid utan rättegång

Vi i Sverige är ganska bra på att bli upprörda över rättsförfaranden och fängelseförhållanden i andra delar av världen. Men hur bra är vi egentligen själva?

I spåren av rapstjärnan ASAP Rockys häktning i Sverige har det blossat upp en diskussion om på vilka grunder och hur länge personer i Sverige hålls häktade. Bland annat skriver advokaterna Kristoffer Stål och Sargon de Basso i Aftonbladet att svenska häkten är jämförbara med tortyr eftersom man hålls helt isolerad från omvärlden under tiden i häktet och för att det inte finns någon övre tidsgräns för hur länge en person kan sitta häktad. Advokaten Henrik Olsson Lilja är inne på samma linje på DN debatt. Båda är kritiska till det faktum att personer så ofta hålls frihetsberövade trots att det inte är utrett om de gjort sig skyldiga till något brott.

Allt det här är saker som internationella organisationer har kritiserat Sverige för i åratal och som Olsson Lilja skriver är det sorgligt att det ska krävas att en världsstjärna blir häktad för att frågan ska få stor medial uppmärksamhet. Men det är i alla fall bra att det här nu äntligen diskuteras. Vad det däremot fortfarande är väldigt tyst om är alla de hundratals flyktingar som hålls inlåsta i svenska förvar. Förvar är de fängelser som personer som fått avslag på sin asylansökan kan bli placerade i. I dag finns det 457 förvarsplatser uppdelade på sex olika anläggningar, men både Polisen och Migrationsverket vill att antalet ska fördubblas de kommande åren.

I likhet med dem som hålls häktade handlar det om personer som inte blivit dömda för något brott, de vill bara undvika att bli deporterade till det land som de flytt ifrån. Trots detta har alltså Migrationsverket och Polisen rätt att låsa in dem. Maxtiden för att sitta inlåst i förvar är ett år, men det finns exempel på personer som har suttit inlåsta ännu längre än så. I likhet med de svenska häktena har också förvaren fått återkommande kritik från internationella organisationer. FN:s tortyrkommitté (CAT) har kritiserat både den långa tid som personer hålls inspärrade och det faktum att även barn kan bli placerade i förvar. Röda korset menar att lindrigare åtgärder som uppsikt i många fall vore rimligare än att sätta folk i förvar och de är även kritiska till att det inte finns någon statistik över hur många personer som sitter i förvaren.

För några år sedan släpptes filmen Förvaret som på ett starkt sätt visar upp den ångest och oro som de som sitter inspärrade i förvaren lever med dag och natt. Filmen fick bra kritik men trots det är det mig veterligen inget riksdagsparti som har motionerat om att avskaffa förvaren. Men kanske kan den diskussion som nu startat kring häktena breddas till att även gälla förvaren? Eller måste vi vänta tills någon känd artist hamnar i ett förvar innan någon vågar lyfta frågan?

Den 6–8 september kommer en massaktion mot bygget av en fossilgasterminal i Göteborgs hamn äga rum.

Tumme ner:

Boris Johnson blir ny premiärminister i Storbritannien.