Radar · Nyheter

Toppmöte i Kina fruktar Kims ”julklapp”

Li Keqiang, Moon Jae-In och Shinzo Abe vid inledningen av toppmötet i Chengdu.

Under hotet av en ”julklapp” från Nordkoreas regim håller Kina ett toppmöte med de inte så såta grannländerna Japan och Sydkorea.

När överläggningarna i Chengdu i Kina inleddes på julaftonen sade Sydkoreas president Moon Jae-In att de tre länderna är eniga om att stödja dialogen mellan Nordkorea och USA, i hopp om atomvapenavspänning på Koreahalvön.

Att slutföra fredsprocessen är ett ”gemensamt intresse”, fastslog Moon enligt medier på plats.

Japansk ockupation

Japan och Sydkorea är numera ekonomiska stormakter i Asien, men med en haltande relation som fortfarande försvåras av misstänksamhet och minnen och följder av den japanska ockupationen av Koreahalvön 1910–45.

Så när Kinas premiärminister Li Keqiang agerar värd för president Moon och Japans premiärminister Shinzo Abe är det första mötet på den nivån på 15 månader.

Kina försöker gjuta olja på vågorna mellan de båda länderna, samtidigt som alla tre behöver hantera Nordkorea-frågan. Den lynniga regimen i Pyongyang har visserligen riktat sig till USA i sina senaste utspel, men även Japan och Sydkorea känner sig i högsta grad hotade.

Befarar vapentest

”Vad som nu återstår att göra är USA:s val och det är helt upp till USA vilken julklapp landet väljer att få”, sade Ri Thae-Song vid Nordkoreas utrikesdepartement i ett uttalande i början av december, enligt medier i det slutna landet.

Bedömare i Asien befarar att den omtalade klappen kan vara ett nytt vapentest, i värsta fall en atombomb eller en interkontinental robot med möjlighet att nå såväl Japan som USA.

Samtalen mellan Nordkorea och USA har stannat av sedan förhandlare för de båda parterna möttes i Sverige den 4 oktober. Efter det har Nordkorea anklagat amerikanerna för att förhala processen, och hotar med åtgärder om inte Washington gör eftergifter senast till årsskiftet.