Energi · Mat med Jenny

Syres supersnabba jultallrik lindrar stressen 

Syres supersnabba jultallrik består bland annat av Anammas gottbullar, Peas of heavens prinskorvar samt Quorns rökta skivor.

Ute i sista sekund? Julmiddag hos släktingarna om ett par timmar? Så länge matbutiken är öppen finns det supersnabb mat att fylla den supersnabba tallriken med, helt vegansk så klart.

Många har möjligheten och tycker dessutom det är trevligt att lägga in sin egen tofu eller svamp i tio klassiska sillkryddor, men för den som varken vill eller hinner finns det numera massor med färdiga alternativ i butiken.

2019 är kletets år, det vill säga produkter med majonnäsbas. Yi pin har lanserat Skagenröra, curryröra och varmrökt tofu, baserad på den egentillverkade och ekologiska tofun från Vallentuna. Coop presenterade under hösten en egen serie med sillalternativ med smaker som skärgård, curry och senap. På marknaden finns också en tofusill från företaget Fiskexporten.

Den senaste silliga nyheten är ICAs Svill, som är producerad av Hällestad och är baserad på ekologisk shiitake.

Under 2019 har många nya produkter lanserats, för den som gillar laxigt och silligt och majonnäsigt
Under 2019 har många nya produkter lanserats, för den som gillar laxigt och silligt och majonnäsigt. Foto: Jenny Luks

En julbordsklassiker som är helt ny inom det växtbaserade segmentet är rödbetssallad. Vegme, som tidigare lanserat en av marknadens få veganska potatissallader, tog slutligen steget att presentera en rödbetssallad. En unik produkt som förenklar för den som vill äta mer grönt.

Tillsammans med färdiga korvar, gottbullar och skinkliknande påläggsskivor är supersnabba tallrik nästan klar. Det finns en lång rad olika växtbaserade korvar tillverkade av soja, vete eller ärtprotein i vanliga matbutiker.

Komplettera med kokt potatis, brysselkål och rödkål. Janssons frestelse är givetvis en klassiker, men tar lite för lång tid för den som vill vara supersnabb. Det får bli en färdigprodukt att sätta upp på önskelistan.