Radar · Djurrätt

Seglivade veganmärket Astrid och aporna åter i butik

Astrid och aporna saluför veganska alternativ till animaliska produkter.

Varumärket Astrid och aporna kommer finnas tillgängligt för Coop och ICA från och med vecka fyra nästa år. Efter en lång väntan och många frågetecken återkommer nu sortimentet tack vare nytt samarbete med distributörsbolaget Movement.

Som Syre tidigare berättat har 2019 varit ett turbulent år för det växtbaserade märket Astrid och aporna. Moderbolaget gick i konkurs i februari, vilket innebar ett långt avbrott i distributionen av produkterna.

Varumärket som sådant fanns dock kvar och köptes upp av två investerare, VBites och Kale United. Kale United är ett investmentbolag som står bakom 23 veganska bolag runt om i världen. VBites har knappast lägre ambitioner, utan håller just nu på att bygga upp det som man vill ska bli ett slags veganskt Silicon Valley, utanför Newcastle i Storbritannien, kallat Plant Based Valley.

Bakom VBites står djurrättskämpen och entreprenören Heather Mills, som sedan tidigare haft en styrelsepost i Astrid och apornas moderbolag. Hon vill att platsen ska bli ett världsledande centrum för produktion av växtbaserade livsmedel.

Tillgänglighet i större skala

Utvalda delar av Astrid och apornas sortiment har kunnat köpas i ett mindre antal butiker under hösten, men tack vare det nya samarbetet med Movement kan man satsa på att nå ut i stor skala igen. Samtidigt presenteras också en estetisk uppdatering av förpackningarna.

– Kale United har letat efter den bästa partnern för att kunna bygga upp Skandinaviens första växtbaserade koncern och vi känner att vi har hittat helt rätt med Movement. Tillsammans kommer vi att erbjuda produkter som hjälper till att minska koldioxidavtrycket, säger Måns Ullerstam, CEO på Kale United i ett pressmeddelande.

Movement är i dagsläget distributör för en lång rad växtbaserade varumärken, som Alpro, Ekko Gourmet, Kung Markatta och Vegme. I Astrid och apornas sortiment saluförs alternativ till bland annat kött, kyckling och fisk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV