Radar · Integritet

Kritikstorm mot J K Rowling

I går rapporterade Syre att en domare i en domstol som hanterar arbetsrättsliga frågor gav en organisation rätt i ett mål som handlade om att organisationen sparkade en kvinna som propagerat emot människors rätt att själva definiera sitt kön. Nu får författaren J K Rowling hård kritik för att ha försvarat kvinnans yttrandefrihet.

Maya Forstater arbetade fram tills mars förra året för tankesmedjan Centre for Global Development (CGD) som engagerar sig i välgörenhetsarbete. Efter att ha twittrat om att kvinnor är kvinnor och män är män fick hon inte sitt kontrakt förlängt. Hennes tweet kom efter att regeringen sagt att den ville reformera de lagar som reglerar rätten att själv definiera sitt kön. Forstater tycker inte att en människa själv kan bestämma sådant.

Ärendet gick till domstol och nyligen beslutade en domare att uppsägningen var laglig. Han menade att hennes åsikter varken var förenliga med demokratiska värderingar eller förtjänade skydd eftersom de inte var tillräckligt grundade filosofiskt.

I feministiska kretsar världen över har rätten att själv definiera sitt kön diskuterats länge. Det är inte självklart för alla feminister att det sociala könet övertrumfar det biologiska. Bland annat har ärenden om vilka toaletter transkvinnor och -män ska få använda skapat uppståndelse.

Maya Forstater har fått stöd från många håll. Framför allt från den politiska högern, men också från feminister av mer liberalt snitt. J K Rowlings, som tidigare uttryckt liberala åsikter, förvånade sina fans med att stötta Forstater vilket har lett till skarp kritik mot henne.

I en tweet skriver hon:

”Klä dig som du vill.
Kalla dig vad du vill.
Ligg med vilken annan samtyckande vuxen som helst.
Lev ditt liv så bäst du kan i fred och säkerhet.
Men att tvinga kvinnor från sina jobb för att de hävdar att kön är på riktigt?”

Medan målet mot Fortstater har överklagats rasar nu Rowlings fans mot henne. De uttrycker stor besvikelse mot författaren bland annat genom att i parodiska teckningar göra hennes figurer till transpersoner.