Intro

God jul!

Ute i sista sekund? Julmiddag hos släktingarna om ett par timmar? Så länge matbutiken är öppen finns det supersnabb mat att fylla den supersnabba tallriken med, helt vegansk så klart.

Många har möjligheten och tycker dessutom det är trevligt att lägga in sin egen tofu eller svamp i tio klassiska sillkryddor, men för den som varken vill eller hinner finns det numera massor med färdiga alternativ i butiken. Syres Jenny Luks har några snabba tips.

Det går att både njuta av livet och att ta ansvar. Vi behöver bli bättre på att se bortom den snäva människocentrerade synen på hållbarhet, menar Camilla Björkbom i dagens krönika om att minska matens klimatavtryck genom att gå över till vego.

Mattias Gönczi påpekar i sin ledare att vi sitter här på julafton och har aldrig varit så rika som nu. Med en julhandel som förväntas ha slagit rekord i år igen och efter att ungefär 21 miljarder har lagts på julklappar (enligt Svensk handels prognos från mitten av december). Men det fanns inga paket med lite bättre skola, eller lite bättre sjukvård att köpa. Vi har tagit ett allt större utrymme av jordens samlade resurser och lagt det på helt fel saker, menar han.

I nyheterna får vi bland annat veta att radioaktivt vatten från Fukushimas havererade kärnkraftsreaktor successivt ska släppas ut i havet och i luften enligt ett dokument från Japans ekonomi- och industridepartement. Lokalbor befarar att regionens fiskenäring kan slås ut.

En utdragen regeringskris får belgarna att sucka och dra sig mot de politiska ytterkanterna. Med tio år till nästa jubileum är det långt ifrån givet att Belgien får uppleva sin 200-årsdag.

Med det önskar vi på Syre alla läsare en god jul. Vi hörs på fredag igen!