Radar · Nyheter

Dödsdomar för mordet på Khashoggi

Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året.

Fem personer döms till döden för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, meddelar saudiska riksåklagaren. Ytterligare tre personer får långa fängelsestraff.

Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året. Saudiska staten förnekade inledningsvis att man hade något att göra med Khashoggis död, men har sedan dess medgett att saudier var inblandade.

Från att först ha betraktats som ett mystiskt försvinnande utvecklades historien om Jamal Khashoggis död till blodiga avslöjanden om kvävning och styckning.

Kronprinsen misstänks

I en FN-utredning som presenterades tidigare i år pekades totalt elva personer ut som delaktiga i mordet. Vilka de nu dömda personerna är har inte offentliggjorts.

FN-utredaren Agnes Callamard krävde även att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman skulle utredas. USA:s regering har hävdat att kronprinsen själv beordrade mordet, vilket Mohammed bin Salman tillbakavisat. I en intervju med det amerikanska tv-bolaget PBS i oktober medgav dock Mohammed bin Salman att han i egenskap av kronprins bär ett ansvar för Khashoggis död.

– Det skedde på min vakt, sade kronprinsen då.

Anlitad som kolumnist

Jamal Khashoggi var saudier men bodde sedan 2017 i USA. Han var länge rådgivare till kungahuset men uttryckte i sin exil kritik mot hur Mohammed bin Salman styrde landet. Han skrev bland annat för The Washington Post, som varje månad publicerade en krönika av honom.

Khashoggi hade besökt konsulatet vid ett tidigare tillfälle för att hämta dokument för en skilsmässa. Den 2 oktober 2018 skulle det sista pappersarbetet slutföras och utanför väntade hans blivande fru Hatice Cengiz – en väntan som skulle visa sig vara förgäves.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV