Radar · Miljö

BBC: Oklart hur många träd som planterats i Etiopien

Torka 2017 i Danandistriktet Etiopien.

I juli annonserade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att landet skulle plantera 3,5 miljarder träd på tre månader. Men BBC:s faktakoll lyckades inte verifiera om satsningen nått hela vägen.

På 50 år har Etiopien gått från 40 procent krontäckning till 15 procent. Som ett sätt att tackla avskogningen, meddelade etiopiska myndigheter att 3,5 miljarder träd skulle planteras på tre månader.

Satsningen inleddes den 29 juli med ett världsrekordförsök till Guinnessrekordbok, att plantera över 200 miljoner skott på en dag. Under en 12-timmarsperiod slogs rekordet, då 353,633,660 tusen träd planterades, enligt etiopiska myndigheter.

Men någon verifierbar data har inte lämnats in till Guinness. BBC lyckades inte heller få ut någon officiella data som gick att dubbelkolla. Efter kontakt med ett satellitövervakningsprogram, visade det sig inte heller möjligt att granska från rymden, då träden ännu inte vuxit sig stora nog.

Hittade träd

En reporter på plats hittade några av områdena där träd mycket riktigt planterats. Men om de skulle överleva var oklart, då de växte i torrt och kargt land, där det rådde brist på vatten, inte bara för växtligheten utan också för de människor som bor där.

Den etiopiska regeringen har begärt medel från FN för att till 2030 återbeskoga 15 miljoner hektar land. Både för plantering – men också för att ta hand om träden.

”Hur det än ligger till med de faktiska siffrorna, råder det ingen tvekan om att det har skett en kraftfull ansatts från den etiopiska regeringen att tackla det allvarliga problemet med avskogning”, skriver BBC.