Radar · Miljö

Historiskt massplantering av träd i Storbritannien 

Träd ska planteras i Storbritannien som ett sätt att motverka klimatkrisen.

Volontärer och miljöaktivister uppmanas att samlas för att genomföra den största massplanteringen av träd som någonsin ägt rum i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Bakom uppmaningen ligger Woodland Trust, en organisation som arbetar med naturvård. Genom att slå sina spadar tillsammans uppmanas frivilliga nu till att göra sitt för att stoppa klimatkrisen.

Aktionen planeras till den 30 november och platser som är lämpliga har börjar förberedas för trädplantering. Woodland Trust vill se att en miljon trädplanterare sluter upp och målet är att plantera ett träd per medborgare fram till år 2025. Den 30 november är startskottet på organisationens kampanj Big Climate Fightback.

De som inte har en egen trädgård eller mark att plantera träd på uppmanas till att söka upp lämpliga områden i sin närhet och sedan söka tillstånd av markägare eller ansvariga myndigheter. Enligt brittiska Committee on Climate Change behöver landet 1,5 miljarder nya träd senast år 2050 för att klara av att nå målet på nollutsläpp, rapporterar The Guardian.

Att ta hand om träden efter att de planterats är också en del av kampanjen och miljögrupper uppmanar människor att engagera sig också borta planeringsstadiet.

Den brittiska regeringen har haft som mål att plantera 5000 hektar skog om året, men i fjol lyckades man enbart plantera 1420 hektar ny skog.