Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Hårt tryck på FN:s klimatmöte

Med svenska klimataktivisten Greta Thunberg i spetsen klimatdemonstrerade tusentals människor i New York i fredags.

Kina och Indien kommer att framträda på dagens gröna toppmöte i FN – liksom Sverige. Men USA, Brasilien och Saudiarabien får ingen plats i talarstolen. – Ribban är hög för att komma in på klimattoppmötet. Man måste visa en hög ambition eller presentera något helt nytt, konstaterar FN-ambassadör Olof Skoog.

Det är generalsekreterare António Guterres som bestämt att länder som är exempelvis alltför ovilliga att lämna kolsektorn helt enkelt inte får tala på den haussade klimatträffen i FN-skrapan i New York.
– Det är ett svar på känslan att omställningen går alldeles för långsamt. Mötet har en koppling till helgens ungdomstoppmöte, FN och världssamfundet måste svara upp på människors oro, säger Skoog.

Omställd industri

Att Kina och Indien, som står för en mycket stor del av de globala utsläppen och som är långt i från att överge kol, ändå får vara med har sannolikt att göra med att de aktivt arbetar med att sätta mer ambitiösa klimatmål, skriver tidningen Financial Times. Indien leder dessutom tillsammans med Sverige ett av de nio gröna ”spår” som ska presenteras på mötet, det som handlar om omställning av tung industri.

Spåren – som även omfattar exempelvis energi, infrastruktur och hållbara städer – är tänkta som stöd så att världens länder ska klara att leva upp till åtagandena i Parisavtalet om klimatet som slöts 2015. Vid toppmötet väntas deltagarna både avge ambitiösa egna klimatlöften och komma med inspirerande idéer.

Klimataktivisten Greta Thunberg skakar hand med FN:s generalsekreterare António Guterres vid helgens ungdomstoppmöte i FN
Klimataktivisten Greta Thunberg skakar hand med FN:s generalsekreterare António Guterres vid helgens ungdomstoppmöte i FN. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Leva upp till ideal?

Tillställningen i generalförsamlingen startar klockan 16 svensk tid. Då ska ungdomsrörelsens affischnamn Greta Thunberg tala. Thunberg, som klimatvänligt seglat över Atlanten för att delta i mötet och som har lett jättelika klimatprotester i USA, är inte känd för att stryka medhårs.
– Jag vill inte att ni lyssnar på mig, jag vill att ni lyssnar på forskarna, sade hon häromdagen när hon besökte USA:s kongress.

Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP), som också är på plats i New York, säger att Thunberg tillfört ”enormt mycket” till klimatdebatten.
– Det är fantastiskt vilken energi och engagemang hon väckt världen över. Hon är en respektingivande och välinformerad ung person som förtjänar att lyssnas på, säger Lövin till TT.

Frågan är om Thunberg kommer att lyfta det interna brev till Guterres som pekar ut FN som en oförsiktig klimatbov och som offentliggjordes under helgen. I det skriver en grupp som kallar sig Unga FN att organisationen måste leva upp till de ideal den säger sig stå för och bland annat dra ner på onödigt resande, i synnerhet i business class. Gruppen tycker också att FN ska avyttra de nära 600 miljarder kronor man placerat i fossila bränsleföretag genom sina pensionsfonder.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Foto. Richard Drew/AP/TT

Grått till grönt

Efter toppmötets invigning följer ett antal segment med tal från ledare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Indiens premiärminister Narendra Modi, franske presidenten Emmanuel Macron och Pakistans premiärminister Imran Khan.

Sverige, representerat av statsminister Stefan Löfven (S) och ståljätten SSAB:s vd Martin Lindqvist, framträder strax efter 23 svensk tid under segmentet ”Ekonomi från grått till grönt”. De ska bland annat berätta om det blågula projektet Hybrit som syftar till att framställa fossilfritt stål.

Brasilien och Saudiarabien, som kritiserat Parisavtalet, får inte tala på mötet. Inte heller USA, vars president Donald Trump 2017 drog sig ur överenskommelsen. Trump och vicepresident Mike Pence ska under måndagen hålla ett möte om religionsfrihet i FN-skrapan, enligt Vita huset.

Bakgrund: Klimatförändringarna och Parisavtalet

• FN:s klimatpanel har slagit fast att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.
2015, vid ett toppmöte i Paris, slöts ett globalt klimatavtal för att stävja detta. • Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med miljardbelopp årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
• Sedan tillräckligt många länder ratificerat Parisavtalet trädde det i kraft den 4 november 2016. Året därpå, den 1 juni 2017, beslutade USA att dra sig ur. • President Donald Trump hade då flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är ”en bluff”.
• Det är välkänt att Kina står för de absolut sett största utsläppen av klimatpåverkande koldioxid, med USA på andra plats, EU på tredje, Indien på fjärde och Brasilien på femte plats.
Källa: FN, Ourworldindata.org med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV