Radar · Politik

Gyllene grynings uppgång  och fall

Anhängarskaran till Gyllene gryning har krympt.

2012 fick Gyllene gryning 7 procent av rösterna i det grekiska valet. Nu ligger partiet i dödsryckningar och har nyligen tvingats stänga sitt högkvarter efter att ha tappat samtliga platser i parlamentet.

Den högresta byggnaden på fem våningar vid Mesogeion 131 i Aten förkroppsligade det nynazistiska partiet Gyllene grynings framgångar i Grekland. I dag berättar den trasiga skylten och de stängda dörrarna en annan historia: den om Gyllene grynings uppkomst och fall. För drygt en vecka sedan bommade högkvarteret igen. Likaså har en rad filialer i andra delar av Grekland tvingats att stänga.

– Folket tillsatte dem, och folket kastade ut dem, säger Giorgos Mavroeidis, föreståndare av en hälsokostaffär en bit från det ultranationalistiska partiets tidigare högborg vid Mesogeion 31, till The Guardian

– Vi vande oss slutligen vid deras räder. Att de var extremister, det rådde det inget tvivel om, fortsätter Giorgos Mavroeidis.

Tredje största parti

Ytterhögerpartiet stormade in som en virvelvind i det grekiska parlamentet i valet 2012, under landets stora finanskris. Då var Gyllene gryning Greklands tredje största parti med sina 500 000 röster, eller 7 procent. Men i samband med sommarens nationella val åkte de ut med huvudet före ur det grekiska parlamentet, efter att ha missat treprocentsspärren.

– När vi en gång pratade om partiets uppgång, kan vi nu prata om dess fall, säger författaren Dimitris Psarras till The Guardian som följt Gyllene gryning sedan det bildades 1980.

Gyllene gryning ligger i dödsryckningar.

– Gyllene gryning ligger i dödsryckningar, de mest prominenta ledarna har lämnat och skulle det vara val i dag skulle de inte få mer än hälften av stödet, 2,9 procent, som de fick i valet, säger Psarras till tidningen.

Ny demokrati har egen majoritet

Nikos Michaloliakos, som kallas för Gyllene grynings Führer av sina anhängare, menar dock att stängningen beror på nedskärningar snarare än en permanent nergång av partiet.

Enligt The Guardian är Gyllene grynings dramatiska fall tätt sammanflätat med liberalkonservativa Ny demokratis framgångar. Ny demokrati fick egen majoritet i det grekiska parlamentsvalet.

Gyllene gryning har också fallit på eget grepp. 2013 höggs Pavlos Fyssas, en antifascistisk rappare till döds.

– Dittills hade endast invandrare varit måltavlor. När en grek blev så brutalt mördad gjorde det slut på toleransen för organisationens brottslighet, säger Dimitris Psarras.

Efter mordet på Fyssas startade det grekiska rättsväsendet en omfattande utredning mot 69 av Gyllene grynings medlemmar. Utredningen startades för fyra år sedan och pågår fortfarande.