Krönikor

Högerextrema ledare behandlar världen som den vore en sandlåda

Det är lite svårt att hänga med i svängarna. Efter att läget i Syrien verkat relativt stabilt är det kaos. USA säger sig ha dragit sig ut ur området, men har i själva verket bara flyttat lite på sig. Till Saudiarabien och Irak.

Först för att släppa in Turkiet i den del av norra Syrien där de vill upprätta en säkerhetszon. Vilket betyder att de vill krossa kurderna en gång för alla. Sen för att släppa in ryssarna i området.

Det är svårt att veta exakt hur allt har gått till, men det är uppenbart att det som hänt inte bara är en slump eller ett infall från Trumps sida. Visst kan arméer flytta på sig, visst kan utrikespolitiken i olika länder ändra sig ganska snabbt, men efter att ha följt skeendet i veckor rullar allt ovanligt smärtfritt. Plötsligt kan sura gubbar som brukar hata varandra samarbeta smärtfritt.

Jag har sagt det förut. Vår värld är i händerna på en liten grupp högerextrema ledare. Den diplomatiska världen har förvandlats till en sandlåda där några få mobbare styr. Och de låtsas inte längre ogilla varandra. Efter att ha lyckats driva tillbaka progressiva och liberala krafter i världen behöver de inte längre fejka. Kurderna ska utplånas.

En journalist från amerikanska MSNBC (hysteriskt liberal) sa i natt att allt är på plats för ett folkmord. Republikanska kongressledamöter är väldigt upprörda över att USA har svikit kurderna, men lär inte kunna få stopp på utvecklingen utan att gå emot Trump också i riksrättsförhandlingarna. Han kommer inte att backa.

Nu visar det sig att Ungerns Viktor Orbán varit inblandad i upprinnelsen till USA:s beslut att lämna över norra Syrien till Turkiet. Det är han och Putin som har övertygat Trump om att han skulle manipulera Ukraina att utreda gamla, avfärdade uppgifter om att Joe Biden och hans son skulle ha gjort sig skyldiga till korruption i Ukraina. Den tjänsten ska nu betalas tillbaka med att Trump överger kurderna.

Dramaturgin börjar bli uppenbar. Trump ingår i en högerextrem grupp av världsledare som har bestämt sig för att de kan behandla världen som sin egen. Alla andra är för fega eller för insyltade för att opponera sig. Erdogan hotar att ställa sex miljoner syriska flyktingar på fötterna och se till att de flödar in i Europa om EU mopsar sig det minsta. Att han säger så är inte förvånande. Det som är förvånande är att EU viker sig. Det förvånande är att inte den fria världen har satt hårt emot hårt.

De två länder i Nato som har de största arméerna har gjort en fuling. De har delat upp delar av Mellanöstern mellan sig och de har släppt in Ryssland i området, givit dem ett brohuvud. En affärsuppgörelse. Ett övergrepp som kommer att leda till att hundratusentals människor, kanske miljoner, tvingas på flykt.

Kurderna som hade hopp om att få bilda ett eget, om än pluttigt, hemland. De skulle äntligen få karva ut en liten bit för sig själva. Som tack för sin kamp mot ISIS. Det är självklart det allt handlar om. Och Ukrainahistorien hör hemma där. Det handlar inte om att skydda kurderna, de syriska flyktingarna eller världen. Det är inte ens en konspirationsteori. Det är raka, enkla samband.

Trump hjärta Putin hjärta Orbán hjärta övervåld mot etniska minoriteter hjärta imperialistiska ambitioner. Och alla hatar demokrati och modernitet med samma intensitet.

Någon som blir sugen på att rösta på Lill-Trump, vår egen lilla Orbán från Blekinge?

Unga kvinnor vägrar falla för SD:s locktoner

När ska den liberala borgerligheten haja faran?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV