Intro

En vanlig onsdag?

Risken är stor för etnisk rensning i Syrien. Människor fortsätter att dö på Medelhavet och i Sverige vill polisen ha större möjligheter att övervaka elektroniskt. I princip vill de ha tillstånd att hacka mobiltelefoner och datorer. Våra inhemska politiker skrämmer upp människor för en brottslighet som inte ökar, säger sig vilja slänga ut folk från landet för småförseelser.

Kärnkraftsindustrin mopsar upp sig efter att högern börjat öppna för fler kärnkraftsverk. Och med mer kärnkraft kommer behovet av fler slutförvar. En sak vet vi. Människor som bor där kommer att protestera. Precis som folk protesterar mot LSS-boenden, just nu påhejade av SD-politiker.

I USA är det uppenbart att Donald Trump är skyldig till grova brott mot landets grundlag, men han har hittills lyckats hålla kvar vid makten. Efter att ha följt utvecklingen i någon månad är det fortfarande svårt att ha koll på alla detaljer, men Trump är skyldig. Trots det är sannolikheten stor att han behåller makten efter nästa års val.

Det ska inte vara så här i världen. Det var inte så här jag tänkte mig. Jag är orolig. Inte bara för min framtid, men för mina barns framtid. Hela världens.

Samtidigt som det grälas och tjafsas mellan äldre män som bara vill pinka revir så dör barn i flyktingläger. Barn föds i flyktingläger i Syrien, Irak, Västsahara, Libyen och gud vet var.

Ibland behöver vi människor som förklarar och analyserar, hjälper oss att se världen på ett mer samlat sätt. Jag lyssnar gärna på människor från hela det politiska fältet. Att se samhällsproblem ur flera vinklar är ett sätt att inte fastna, men nu behövs inga proffstyckare. Att det som händer i världen just nu är skevt kan vem som helst se. Det är smärtsamt tydligt.

Det är inte mitt jobb som journalist att bestämma hur framtiden ska se ut. Mina utopiska drömmar ska inte lägga sig mellan mig och verkligheten, men jag tycker att jag har ett ansvar som människa också i mitt arbete. Och den människan har som ansvar att inte bara rapportera från en värld i brand. Den har ett lika stort ansvar för tolkningen av det den rapporterar.

Och min tolkning just nu är att det är dags för världen att sätta ner foten. Annars är risken stor att det blir med Syrien precis som med Balkankriget. Vi blir kvar med skammen över att inte ha gjort nåt.

Vi vet den här gången. Vi vet.