Radar · Nyheter

Indragna FN-betalningar från USA

USA har under Donald Trumps ledning för tredje året i rad beslutat att hålla inne stödet till FN:s befolkningsfond, UNFPA.

Befolkningsfonden arbetar med familjeplanering, sexuell och reproduktiv hälsa, samt kvinnors och barns hälsa i ett mycket stort antal länder i världen.

Beslutet om det indragna amerikanska stödet innebär att UNFPA sedan 2017 sammanlagt kommer att ha gått miste om närmare 210 miljoner dollar. Donald Trumps administration har anklagat befolkningsfonden för att stötta tvångsaborter och ofrivilliga steriliseringar – detta trots att FN-organet vid upprepade tillfällen har slagit fast att anklagelserna inte stämmer.

UNFPA skriver i ett pressmeddelande att det nya beslutet från USA kommer att försvaga befolkningsfondens arbete för att skydda hälsan för hundratals miljoner kvinnor och flickor över hela världen.

Jeffrey Bates vid UNFPA säger till IPS att befolkningsfondens mandat att arbeta med reproduktiv hälsa inte påverkas av den indragna finansieringen från USA.

– Men om finansieringen från USA hade varit fortsatt tillgänglig så skulle vi kunna nå ut med livsavgörande mödravård och reproduktiv sjukvård till miljontals fler kvinnor varje år, säger Jeffrey Bates.

Thalif Deen/IPS

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV