Radar · Nyheter

Boris Johnson ny brittisk premiärminister – avgångarna har börjat

Boris Johnsons första uppgift blir att bilda en ny regering.

Det är klart nu. Boris Johnson tar över som partiledare för Konservativa partiet. Johnson har tidigare varit kontroversiell borgmästare i London och utrikesminister. Eftersom Theresa May avgår också som premiärminister får Johnson det jobbet på köpet tillsammans med jobbet som partiledare för Torys. Under eftermiddagen har redan de första ministrarna hoppat av regeringen i protest.

"Du måste vara bra galen för att tro att Boris Johnson är svaret på Storbritanniens problem." (George Galloway, brittisk parlamentsledamot i 30 år, filmare, författare och radio/tv-presentatör.)

Det är ingen lätt uppgift han får. En brittiskregistrerad svensk oljetanker som kapats av iranska styrkor i Hormuzsundet. Tre månaders tidsfrist till brexit, Storbritanniens frustrerade uttåg ur EU, utan några tecken på att det ska fungera. Och så alla som är emot honom i det egna partiet. Minst fem medlemmar i regeringen hotar att avgå om Johnson blir partiledare.

Johnson är medveten om att hans jobb inte kommer att bli det lättaste.

– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, säger han skämtsamt till dem som lagt sin röst på honom i ledarstriden.

Hittills har Bryssel inte gått med på att förhandla om det avtal som ligger. Johnson har lovat att landet kommer att lämna EU den 31 oktober alldeles oavsett förhandlingsresultaten och lovar på köpet att Labours ledare inte ska få en chans.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn.

Corbyn kämpar själv med svikande stöd i partiet. I en undersökning gjord av Times säger 43% av medlemmarna att de tycker att han gör ett dåligt jobb och 23% att han borde avgå genast. Över 70% ser antisemitismen i partiet som ett problem.

Parlamentet kritiskt

Johnson kommer att få problem att bilda en regering. Dels på grund av de eventuella avhopparna från regeringen. Dels på grund av att det finns ett utbrett missnöje bland också de konservativa med hur Brexit har skötts. Ett avtalslöst brexit kan räcka för att hans regering inte accepteras.

Han måste lyckas med konststycket att både tillfredsställa dem som vill ut ur EU oavsett konsekvenserna och de som vill ut, men absolut vill att det sker på rätt sätt. Hans förmåga att jämka samman grupper kommer att testas.

– Även en liten minoritet riskerar att blockera ett sådant förlopp, och Boris Johnson kommer att behöva arbeta hårt för att hålla ihop sitt parti, säger den brittiska valexperten John Curtice till TT.

Den färske premiärministerns andra uppgift blir att peka ut en politisk riktning för sitt ledarskap, enligt Curtice.

– Vi har två sidor av Boris Johnson. Dels positionerar han sig tydligt som beslutsam att leverera Storbritanniens utträde ur EU senast den 31 oktober oavsett vad. I andra frågor tycks han vilja framstå som en mittenpolitiker.

EU-vänliga ledamöter från Tory har också hotat med att gå över till Liberaldemokraterna och därmed rubba den parlamentariska balansen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV