Radar · Integritet

Nästa på tur – badhus i Skövde blir skärmfritt

Allt fler badhus har skärmfria zoner där mobiler och plattor förbjuds.

Vid årskiftet förbjuds användning av mobiltelefon och plattor i Arena Skövdes badanläggning. Enligt arenachefen Per Karlsson finns två skäl; dels handlar det om att se till att föräldrar har uppsikt över sina barn, dels om integritet eftersom det funnits misstankar om att folk filmat med sina mobilkameror.

Allt fler simhallar inför förbud mot att badgäster surfar eller pratar i mobil. Det senaste i raden är Arena Skövde i Skövde kommun.

Enligt arenachefen Per Karlsson har det funnits misstankar om att människor har filmat i ett par fall och han tycker nu att ett förbud behövs.

Tidigare har det varit kameraförbud i badhuset.

– Det tidigare förbudet handlade om ”gamla kameror”, som man såg när någon filmade. Mobiltelefoner och skärmar är svårare att se om man filmar eller inte, säger Per Karlsson till SVT Nyheter.

I badanläggningens trivselregler står nu: ”För att skydda våra gästers integritet råder skärmförbud i vår anläggning”.

Senast den 1 oktober infördes skärmförbud på Storvretsbadet och Fittjabadet i Botkyrka kommun.

– Det har inte varit några incidenter just i Botkyrka. Men vi märker ju att det blivit stor skillnad på föräldrarna. Många har inte koll på sin barn för att man tittar i sin mobil eller iPad. Barn drunknar väldigt snabbt, säger Ulrika Höglund på kultur- och fritidsförvaltningen, till Mitti.

Hon betonade också integritetsaspekten.

– Besökare ska känna sig trygga med att det inte tas och sprids bilder av lättklädda personer.