Radar · Nyheter

Indisk kampanj försvarar ny lag

Narendra Modi talar på ett möte för att försvara den nya medborgarskapslagen.

Efter högljudda protester mot en ny medborgarskaplag i Indien går premiärminister Narendra Modis parti Bharatiya Janata Party ut i en kampanj i sociala medier för att lugna kritikerna.

The Citizenship Amendment Act antogs 11 december i år. Lagen ökar möjligheterna för människor från olika religiösa minoriteter i grannländerna Pakistan, Bangladesh och Afghanistan att bli medborgare i Indien. Muslimer ingår inte i lagen, vilket lett till stora protester.

Förföljelsen av främst hinduer, sikher och kristna i Pakistan i synnerhet har varit ett stort problem. Det hindunationalistiska partiet BJP som Modi tillhör har med lagen givit människor som har drabbats av religiös förföljelse ökade möjligheten att ansöka om medborgarskap.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har sagt att lagen är ”fundamentalt diskriminerande” och att landet istället borde skapa ett system för flyktingar som inte utesluter några grupper.

Modi har tidigare anklagat lagens kritiker för att sprida lögner och rykten. Nu försöker landets ledning lugna protesterna i en kampanj i sociala medier. Kampanjen består bland annat av videor och teckningar som föreställer muslimer som förklarar lagen med syfte att lugna muslimska grupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV