Radar · Integritet

Brittisk domstol tar ställning för rätten att själv definiera sitt kön

Transpersoner ska själva få definiera sitt kön menar en domstol i London.

En brittisk arbetsrättsdomare har beslutat att tankesmedjan the Centre for Global Development (CGD) hade rätt att sparka skatteexperten Maya Forstater efter att hon uttryckt kritiska åsikter om transkvinnor på sociala medier. 

Forstater fick inte sitt kontrakt förlängt i mars förra året efter att ha uttryckt åsikter som inte låg i linje med organisationens värderingar. Hon har bland annat gått ut i sociala medier och sagt att kön är ett biologiskt faktum och att det bara finns två kön, män och kvinnor.

"En man kan aldrig bli en kvinna"

”Män och pojkar är män. Kvinnor och flickor är kvinnor. Det är omöjligt att byta kön” skrev hon bland annat. En transkvinna är fortfarande en man hävdade hon på Twitter vilket fick CGD att reagera. De menar att hennes åsikter inte är förenliga med en humanistisk och demokratisk människosyn. Eftersom de ansåg hennes åsikter vara exkluderande och anstötliga ville de inte fortsätta samarbetet med henne.

Forstaters uttalanden kom i samband med att regeringen sagt att den vill reformera den lag som reglerar frågor om könstillhörighet genom att lägga till rätten för människor att själva definiera sitt kön.

Domstolsbeslut stöder CGD

En domstol i London som hanterar arbetsrättsliga frågor har nu beslutat att uppsägningen var laglig. Domaren James Tayler skriver i sitt beslut att Forstaters åsikter inte kan anses skyddade av lagar som reglerar filosofiska tankesystem. Med andra ord menar domaren att hennes åsikter inte är tillräckligt välgrundade.

Jodie Ginsberg, representant för annan organisation, Index on Censorship, har stöttat Forstater.

– Efter vad jag har läst av det hon skrivit kan jag inte se att Maya har gjort något fel. Hon har bara uttryckt en åsikt som många feminister delar – att man öppet borde diskutera distinktionen mellan biologiskt och socialt kön.

I sitt beslut avfärdar domare Tayler Forstaters begäran om upprättelse. Han menar att kärnan i hennes uppfattning är att hon ”kräver rätten att definiera en annan människas kön oavsett om det skapar en kränkande, hotfull, nedvärderande och anstötlig miljö. Denna inställning är inte värdig respekt i ett demokratiskt samhälle.”

Forstater själv menat att domstolens beslut leder till inskränkningar i yttrandefriheten och att miljoner engelsmän nu riskerar att bli av med sina rättigheter. Hennes advokat Peter Daly menar att de negativa effekterna av beslutet inte bör underskattas.

– Hade vår klient lyckats hade hon hjälpt till med att skapa lagligt stöd för människor – oavsett vilken sida i debatten de står på – att uttrycka sina åsikter utan rädsla för att bli diskriminerade.