Intro

Välkommen till dagens Syre!

Jag skriver idag på nyhetsplats om staden Kabwe i Zambia där hälften av barnen har för höga halter bly i blodet. Blyförgiftning är bedrägligt, om det uppmärksammas är det ofta för sent. För fattiga människor i tredje världen kan det betyda att någon bara tynar bort och dör. Under läsningen av Human rights watchs rapport från staden blev jag alltmer deppig. Tänkte på mina barn, på att de kunde ha fått starta livet förgiftade av bly i bröstmjölken om de hade fötts på fel ställe.

Bränderna som rasar i Ryssland och Brasilien behandlas ytterst styvmoderligt av ländernas ledningar och tusentals människor får ta smällen i sin vardag medan klimatet och miljön tar stryk. Nu kallar Brasiliens högerpopulistiska president Bolsonaro det internationella engagemanget i frågan för kolonialism. Ekonomi är allt, människor ingenting.

I Hongkong fortsätter demonstrationerna trots myndigheternas hårda svar. Demokratisträvanden bemöts på många platser på jorden med våld och repression på ett sätt som inte borde vara nödvändigt, det är inte en helt galen ståndpunkt att påstå att inte bara individen mår bra av demokrati, det är bra för hela jorden om människors engagemang i olika frågor, inte minst klimatet, återspeglar sig i politiken.

När jag jobbade för Sveriges radio snackades det ofta om rundisar. Positiva nyheter som ofta läggs i slutet av ett program för att pigga upp eller gjuta olja på vågorna. Som en söt efterrätt efter en kryddstark måltid. Det kändes ofta krystat och till och med fånigt att leta upp rundisar även om det självklart finns positiva saker i världen.

Som att alltfler nya svenskar söker sig till högre utbildning. Under de kommande tio åren kommer det att behöva minst 100 000 människor i industrin och till offentlig verksamhet. Om det snåla klimatet när det gäller flyktingar fortsätter kommer det att bli svårt att fylla de jobben med folk. Så det är åtminstone nödvändigt att de som redan finns här har åtminstone en grundläggande utbildning så de kan ta de jobben.

Livet rullar på. De stora frågorna är som de är och jag kan bara ta ansvar för mitt eget liv och hoppas att våra folkvalda har vett att lyssna på oss. Greta Thunberg är unik, men inte ensam. Människor brinner för miljö- och klimatfrågan och i synnerhet många unga har rätt annorlunda syn på framtiden än andra generationer. Det är inte bra. Inte bra alls. I synnerhet inte för de barn som växer upp med bly i blodet. Och barn som dör innan de fått chansen att leva? Inte okej nånstans!