Radar · Nyheter

Tysk kapten avvisar franskt pris

Den tyska kaptenen Pia Klemp avvisar en fransk utmärkelse för tapperhet, Grand Vermeil Medan. Hon har tillsammans med sin besättning på fartyg tillhörande organisationerna Sea Watch och Jugend-Rettet räddat livet på tusentals flyktingar och migranter i Medelhavet.

Pia Klemp menar att det vore hyckleri av henne att ta emot medaljen från de franska myndigheterna, eftersom de själva trakasserar och gör livet svårt för flyktingar och migranter runt om i Frankrike. I ett Facebookinlägg vände sig Pia Klemp till Paris borgmästare och förklarade varför hon avböjde att acceptera priset:

”Madame Hidalgo, du vill ge mig en medalj för min solidariska insats på Medelhavet, eftersom vår besättningar dagligen arbetar för att rädda migranter från svåra förhållanden. Samtidigt stjäl din polis filtar från människor som du tvingar att bo på gatan, medan du väcker protester och kriminaliserar människor som står upp för migranters och asylsökandes rättigheter”, skrev Pia Klemp bland annat. 

Pia Klemp utreds tillsammans med nio andra ur fartyget Iuventas besättning för att bland annat ha samarbetat med eller hjälpt smugglare. Fartyget har legat stilla i en hamn sedan i augusti 2017. Förundersökningen pågår fortfarande och besked om det blir rättegång eller inte kommer i september. På Twitter har Iuventas besättning i detalj förklarat vad som enligt dem egentligen hände då Italiens migrationskritiska myndigheter beslagtog deras båt och inledde undersökningar om brott.  

Fartyget Iuventa tillhör den tyska organisationen Jugend-Rettet, men Klemp har även arbetat med den tyska organisationen Sea Watch och varit ombord på fartyget Sea-Watch 3.